Slováci sú drahší pracovníci ako Poliaci a Česi. Pritom platy sú rovnaké, ukázalo porovnanie

Analytici z INESS porovnali cenu práce zamestnancov zo štyroch vybraných krajín - Slovenska, Česka, Poľska a Bulharska. Výsledky ukázali, že "hodinovka" zamestnanca pracujúceho na TPP je na Slovensku najdrahšia, hoci v hrubom zarábajú všetci rovnako.

07.01.2022 09:57
mechanik, pracovník, oprava, zamestnanec, Foto:
Cudzinci sa na pracovnom trhu v SR uplatňujú aj v sofistikovanejších pozíciách.
debata

Koľko stojí zamestnanec? A koľko jeho hodinová práca? Analytici z INESS tvrdia, že vziať zmluvnú mzdu, pripočítať odvody a vydeliť to počtom hodín za mesiac ukazuje len približný výsledok. „Nielen že je pracovný pomer v zmysle Zákonníka práce zaťažený rôznymi dodatočnými nákladmi ako stravné, rekreačné poukazy, sociálny fond, koncesionárske poplatky, ale nemalá časť hodín nie je strávených na pracovisku, ale dovolenkou, či chorobou,“ tvrdí Martin Vlachynský, analytil INESS v ich najnovšej analýze.

Tvrdia, že z hľadiska podnikateľského plánu je kľúčový náklad za reálne odpracovanú hodinu, najmä v prípade profesií, kde čas a výkon sú pevne späté (napríklad v priemysle).

Ako príklad porovnali 4 krajiny, ktoré sa v roku 2021 zapojili do projektu Cena zamestnanca – Slovensko, Česko, Poľsko a Bulharsko.

Koľko stojí zamestnanec

Porovnanie ceny práce zamestnanca na Slovensku, v Česku, v Poľsku a v Bulharsku.

Fotogaléria
Cena práce zamestnanca
Cena práce zamestnanca

V prípade modelového zamestnanca číslo 1 si zobrali kancelárskeho pracovníka v korporácii, vek 30 rokov, bez detí, zmluvná polohrubá mzda 1200 eur. Kým na Slovensku takýto zamestnanec stojí 11,57 eur na odpracovanú hodinu, v Česku stojí 11, 46 eur a v Poľsku len 10,01 eur. Na papieri je pritom mzda rovnaká.

robotník Čítajte viac Väčšina zamestnancov nevie, koľko skutočne stojí ich práca. Rozdiely sú v stovkách eur

Hoci v prvom príklade boli rozdiely len kozmetické, výrazný rozdiel vidno v druhom príklade.

Modelový pracovník v priemysle, ktorý má 45 rokov, pracuje v trojzmennej prevádzke vrátane víkendov a sviatkov a má zmluvnú polohrubú mzdu 800 eur. Hodina jeho práce za mašinou stojí na Slovensku 10,68 eur, kým v ostatných troch krajinách pod 9 eur na hodinu, v Poľsku dokonca len 7,43 eur, teda o 30 % menej ako na Slovensku. Pritom od papierov sa opäť jedná o identického pracovníka.

„Ak ste nedávno čítali o poklese priamych zahraničných investícií na Slovensku, tak tu máte jeden z dôvodov,“ tvrdí Vlachynský.

Tieto rozdiely vysvetľujú analytici tým, že v jednotlivých krajinách sú rôzne dlhé zákonné dovolenky, rôzny počet štátnych sviatkov, rôzne formy hradenia práceneschopnosti (na Slovensku prvých 10 dní hradí zamestnávateľ), či rôzne formy povinných benefitov a rôznych poplatkov (ako napríklad koncesionárske poplatky zamestnávateľov). „A to ešte nerátame nepriame náklady v podobe odstupného, či rôznych administratívnych povinností. Nehovoriac o rôznych pandemických reguláciách, ako je napríklad povinné testovanie zamestnancov zamestnávateľmi, to sme sa radšej nepokúšali vypočítať,“ dodáva Vlachynský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #analýza #cena práce #dane a odvody