Pokračovanie článku: Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Slováci si však cez pandémiu nasporili miliardy eur, ktoré im teraz takpovediac ležia na účtoch. Prečo? Bude tento trend pokračovať?

Pandémia je predovšetkým o obavách a neistote. Neviete, čo sa bude diať zajtra, preto si peniaze radšej odložíte a nemíňate, aby ste mali rezervu. To je úplne prirodzená vec, ktorú ľuďom nemožno vyčítať. Okrem toho, aj keby sme sa pozreli na investovanie, tam to platí tiež. Najskôr si vytvorím núdzovú rezervu, potom sa púšťam do rizika. A mnoho ľudí takto peniaze ušetrené na dovolenkách, kaviarňach, reštauráciách či divadlách odložilo. A teraz časť z nich požerie inflácia. Nie je taká závratná, že by im peniaze úplne minula, no je citeľná.

Čo by mali teda ľudia robiť, aby si úspory uchránili pred znehodnotením?

Keď sa bavíme o budúcom použití peňazí a o ich ochrane pred infláciou, to veľmi závisí od veku danej osoby. Úplne iné pravidlá platia z ekonomického hľadiska pre mladých, ktorí môžu investovať aj rizikovo, ale zároveň majú dosť času v živote aj na to, aby to napravili. Pre ľudí nad 50, 60 rokov je to riziko, pretože sa nemusia dožiť toho, že sa im investícia eventuálne vráti. Vtedy sa odporúča držať si na účte rezervu vo výške dvoch až troch mesačných príjmov a so zvyškom si kúpiť aspoň nejaký dlhopisový fond či ETF, no tam ten výnos bude určite nižší, ako inflácia, hoci vyšší, ako v banke, ktorá vám nedá nič, len si berie poplatky za vedenie účtu.

Čo majú robiť mladí ľudia?

Môžete sa zadlžiť. Inflácia vám časť hodnoty dlhu (úveru) zmaže. Môžete tiež investovať na akciových trhoch, no s rizikom, že tie akciové trhy môžu časom aj spadnúť.

A čo by ste poradili mladým ľuďom, ktorí majú úspory a chcú vlastné bývanie? Majú investovať do hypotéky, alebo čakať?

V prípade mladých ľudí, ktorí potrebujú niekde bývať, je to úplne iný príbeh, ako nakupovať nehnuteľnosť na investičné účely. Keď jednoducho potrebujete bývať, je to prioritou, nemôžete byť do konca života u rodičov alebo v podnájme, kde každý mesiac platíte a nie je to vaše. Preto, ak je to takýto prípad, odporúčam zobrať si úver hneď teraz. To nie je špekulácia, že lacno kúpim a draho predám.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #zdražovanie #rok 2022