Pokračovanie článku: Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Čo teda bude robiť ECB, aby zmiernila infláciu a tá nedosiahla nebezpečné tempo?

Kontrola inflácie, ako som už hovoril, je len jednou z úloh ECB. Druhou je podpora ekonomiky. A oni to aktuálne vidia tak, že podpora ekonomiky lacnými peniazmi bude v najbližšej dobe dôležitejšia, ako inflácia. Tá pre nich teraz nie je prvoradá.

Prečo?

Inflácia je nepríjemná pre spotrebiteľov a pre dôchodcov, ak majú peniaze v banke uložené na nulových úrokoch, pretože im peniaze prakticky požerie. Na druhej strane, inflácia má aj svoje pozitívne stránky.

Aké?

Je dobrá napríklad pre štátny dlh, ktorý takpovediac zmazáva. To isté sa deje, ak máte hypotéku. Čím rýchlejšia inflácia, tým rýchlejšie sa vám znižuje dlh. Európska banka aj preto vyhodnotila, že náklady na spomaľovanie inflácie by boli vyššie, ako potenciálne prínosy. Ešte stále ju vnímajú ako dočasný fenomén po pandémii, ktorý sa stabilizuje ako zamrznutá kolóna na diaľnici, ktorá sa rozjazdí. Či to tak bude, samozrejme, ukáže len budúcnosť.

Aká inflácia nás čaká v tomto roku?

Na to sú rôzne názory. Optimálna výška inflácie je podľa centrálnych bánk definovaná na úrovni dvoch percent. To je takzvaný inflačný cieľ, ktorý je zároveň ročným, niekedy až viacročným želaným priemerom. Aktuálne prognózy hovoria, že za celý rok 2022 môžeme očakávať priemer inflácie 4 percentá. To je o niečo vyššie, ako želaná hranica, no nič ohromujúce.

Aká je teda tá úroveň inflácie, kde by to podľa vás začalo byť problematické?

To je otázka úvahy. Ja si myslím, že ak by sa napríklad inflácia vyšplhala na 10 percent, tlaky by boli skutočne veľké. V tomto prípade by už banky museli dvíhať úroky. ECB to raz v minulosti aj spravila, v roku 2011, po kríze. Ekonomika eurozóny sa rozbiehala a aby sa nerozbehla príliš, ECB jemne zdvihla úroky, o štvrť až pol percenta. Lenže tým to pokrízové oživenie zabili a prišli veľmi ťažké roky 2011, 2012, 2013, keď európska ekonomika prešľapovala na mieste, mali sme tu defláciu, Grécko takmer skrachovalo. A to bola chyba, ktorú už centrálne banky nechcú nikdy opakovať.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #zdražovanie #rok 2022