Pokračovanie článku: Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Kedy prichádza čas na zvyšovanie úrokových sadzieb?

To už je drastickejší zásah. Zvýšenie úrokových sadzieb má veľa dôsledkov. Podniky aj domácnosti majú drahšie úvery, čo niektorých presvedčí, aby si úver nebrali. Ak sa tak stane, uberú z práce stavbárom na domoch, výrobným závodom a podobne. Preto s tým banky narábajú veľmi opatrne. Nežiaduce účinky sú príliš výrazné.

Britská centrálna Bank of England ale úroky zvyšuje.

Áno, britská banka k tomu pristúpila a zvyšuje úrok na 0,25 percenta. A inflácia je aktuálne viac ako 5 percent. Kým sa teda nebavíme o tom, že by sa úroky dostali na úroveň inflácie, takýto krok je len signál, varovanie, že zvýšenie úrokových sadzieb môže v budúcnosti prísť. Zároveň to ale urobili veľmi mierne, tak, aby ekonomika nebola poškodená.

Ako reagujú ostatné banky?

Americká centrálna banka FED vyhlásila, že v roku 2022 začnú zmierňovať spomínané tlačenie peňazí a možno zvýšia úrokové sadzby. Maximálne však na 0,9 percenta niekedy koncom budúceho roka, pričom inflácia v novembri v USA bola viac 6,8 percenta. Na tomto môžete vidieť, že zdvíhanie úrokov centrálnych bánk je dosť silný kyjak a tieto inštitúcie sa to boja robiť.

Ako reaguje na infláciu Európska centrálna banka?

ECB vylúčila akékoľvek zvyšovanie úrokov v roku 2022. Musíme si uvedomiť, že keď zvýšite úroky, zvýšia sa úroky aj na vládne dlhopisy. A štáty sú dnes zadlžené. Grécko má astronomický dlh vo výške 211 % HDP, Taliansko má zadlženie 134 percent HDP, Francúzsko má takmer 100 percent. Ak by všetkým týmto štátom ECB zvýšila úroky, vlády by ich museli platiť z rozpočtov a ostávalo by im ešte menej peňazí na iné veci. Preto sú v ECB takí opatrní, a preto sa dušujú, že úroky v roku 2022 neporastú.

Čo sa bude diať s hypotékami? Porastú úroky?

Úroky na hypotéky nahor tak skoro nepôjdu.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #zdražovanie #rok 2022