Od začiatku tohto roka sa mení zdaňovanie gastrolístkov a príspevkov na stravovanie

Kým vlani si podnikatelia mohli do daňových výdavkov zahrnúť a zdokladovať stravné vynaložené za každý odpracovaný deň v sume 5,10 eura, po novom to bude bez akéhokoľvek dokladovania už len suma 2,81 eura na deň.

02.01.2022 11:13
továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Podnikatelia už nebudú musieť preukazovať výšku stravného daňovým dokladom. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára tohto roka. Klesá však suma, ktorú si môžu podnikatelia uplatniť ako výdavok v daňovom priznaní. Kým vlani si podnikatelia mohli do daňových výdavkov zahrnúť a zdokladovať stravné vynaložené za každý odpracovaný deň v sume 5,10 eura, po novom to bude bez akéhokoľvek dokladovania už len suma 2,81 eura na deň.

rodina, práca, rady, rada, pomoc, home office Čítajte viac Práca z domu i dobrovoľné gastrolístky. Pozrite si najdôležitejšie zmeny v Zákonníku práce

Novelou zákona sa od januára zrovnoprávňuje zdaňovanie stravovacích poukážok a finančných príspevkov na stravovanie. Z pôvodného návrhu sa však vypustilo šesť zo siedmich novelizačných článkov.„Veci, na ktorých nebola zhoda na ministerstvách, z pôvodného návrhu vyraďujeme," povedal v októbri minulého roka v pléne parlamentu poslanec za stranu SaS Marián Viskupič. V schválenom legislatívnom návrhu však podľa neho zostáva nastavenie spravodlivosti medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie. „Gro zostáva a ďalšie veci, verím, že v budúcnosti budú na stole," dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #gastrolístky #obedy