Rekordné zdražovanie, hypotéky za babku či rast platov. Pozrite si výber tých najdôležitejších grafov roka

Aj tento rok priniesol množstvo zaujímavých tém, o ktorých ekonomický tím denníka Pravda písal. Nateraz dosť dlhých textov a pozrime sa, ako vyzeral rok 2021 v grafoch.

30.12.2021 14:39
Eduard Heger / Igor Matovič / Foto: ,
Zľava premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič (obaja OĽaNO)
debata (4)

Ceny elektriny

Kým v tomto roku sú elektrina, plyn či teplo medziročne lacnejšie, v roku 2022 sa tento trend otočí. Spôsobia ho rastúce ceny energií na svetových trhoch. Elektrina, ktorá stála začiatkom roka 55 eur za megawatthodinu, vystrelila do konca roka na vyše 300 eur za megawatthodinu. Ku koncu decembra ešte stihla klesnúť. Zemný plyn, ktorý stál začiatkom roka okolo 15 eur za megawatthodinu bol ku koncu roka na 140 eurách. Práve energie sú hlavný ťahúňom rastúcich cien. Od nového roka sa tak ľudia musia pripraviť na drahšie energie, o koľko pôjdu hore? Viac sa dočítate na tomto odkaze.

Vývoj úrokových sadzieb

Stále lacnejšie a lacnejšie. Hypotéky majú za sebou ďalší rekord. Ukazujú to čísla Národnej banky Slovenska. Trend smerom nadol pokračuje a ľudia si tak nové pôžičky vo finančných domoch vybavia zase o niečo výhodnejšie. Pokračujúci pokles nezastavila ani pandémia. Viac sa dočítate na tomto odkaze.

Inflácia

Na Slovensko zavítalo v priebehu roka zdražovanie, aké sme takmer dve dekády nezažili. Posledné čísla Štatistického úradu za november ukázali, že ceny narástli za rok o 5,6 percenta. Ak stál nákup potravín pred rokom 100 eur, dnes by to isté vyšlo o takmer 5 eur viac. Viac sa dočítate na tomto odkaze.

Priemerná mzda

Vyššie mzdy v porovnaní s vlaňajškom boli napriek pretrvávajúcej koronakríze vo všetkých 19 sledovaných odvetviach hospodárstva. Rast podporili najlepšie platené odvetvia – informačné technológie a finančníctvo.

Minimálna mzda

Od 1. januára stúpne minimálna mzda. V prvom stupni náročnosti práce je jej výška v súčasnosti 623 eur, po novom sa zvýši o 23 eur na 646 eur. Minimálna hodinová mzda sa zvyšuje v prvom stupni náročnosti práce z 3,580 eura na 3,713 eura. V čistom si teda polepšíte oproti tomuto roku o 17,21 eura, na výplatnej páske vám po novom zasvieti suma 525,65 eura. Viac o minimálnej mzde nájdete na tomto odkaze.

Fondy v 2. pilieri

Fondy v druhom pilieri priniesli veľké rozdiely. Garantované fondy za uplynulých necelých 12 mesiacov garantovali iba stratu. Pritom z celkovej hodnoty majetku sporiteľov 11,845 miliardy eur je viac ako polovica práve v garantovaných fondoch. Viac o téme nájdete na tomto odkaze.

Najlepšie výsledky v tomto roku dosiahli indexové fondy. Až tri totiž dosiahli vyše 25 percentný výnos.

O koľko si priplatíme za nové autá

Octavia o tisícku a ďalšie autá o stovky eur. Pozrite sa, ako zdraželi obľúbené vozidlá. Celý článok nájdete na tomto odkaze.

Vývoj HDP

Ekonomika rástla o 1,3 %, potiahla ju najmä domáca spotreba, export po roku klesol.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #platy #elektrina #zdražovanie #Prehľad roka 2021