Za Antonom Paliderom. Bol oddaný družstvu i Orave

Slovenské poľnohospodárstvo prišlo o jednu zo svojich výrazných postáv. Na prahu Vianoc skonal Anton Palider (75), predseda družstva Žiarec v Tvrdošíne, prototyp moderne zmýšľajúceho manažéra. Odišiel človek, ktorý obhájil a pozdvihol družstvo a družstevnú vec podnikateľským dôvtipom, rozhodnosťou a tiež umením sústrediť, udržať a motivovať talentovaných, pracovitých ľudí na prácu v prospech celku.

29.12.2021 18:15
Anton Palider Foto:
Ilustračná fotka
debata (1)

Reštaurácia kapitalizmu priniesla dôraz na individualitu a schopnosť postarať sa sám o seba. Tá je veľmi dôležitá, no nie menej ako solidarita, svojpomoc, združovanie sa roľníkov v záujme nielen holého prežitia, ale aj rozvoja. Sú ľudia, z ktorých celkom prirodzene vyžaruje energia, jasne formulujú myšlienky, majú vodcovské schopnosti a prostredie ich akoby samo od seba akceptuje. Keď sa po roku 1989 družstvá začali otriasať v základoch, Palider, rodák zo Zubrohlavy, viedol družstvo v Mútnom. Jeho kariéra sa však začala na JRD v Tvrdošíne. Odtiaľ za ním prišli vyjednávať, nech sa vráti k svojim. Chvíľu trvalo, kým sa tak stalo.

Pracovať s rozhľadom a rešpektom do vysokého veku je úctyhodné. Palider pochádzal z roľníckej rodiny, kde sa on a jeho sedem súrodencov od rána do večera točili v jednom kole povinností. Tu kdesi treba hľadať základ obdivuhodnej odolnosti a výkonnosti. Keď zmaturoval, lákali ho stroje, ale aj právo. Napokon úspešne skončil nitriansku Vysokú školu poľnohospodársku. Čas politického odmäku mu umožnil zbierať skúsenosti vo Švajčiarsku. Nad možnosťami, ktoré mu ponúkal slobodný svet, zvíťazila túžba po kraji, kde sa narodil a vyrástol.

Ktovie, čo by robil Palider, keby Orava, tak ako iné kúty Slovenska, nebola skolektivizovaná. Keby však neexistuje, len realita, v ktorej sa človek ocitne. V Tvrdošíne sa mladý mechanizátor raz-dva uchytil, preto si naňho aj sedem rokov po odchode do Mútneho spomenuli. Toľko ho presviedčali a brnkali na city, až sa vrátil do hniezda, z ktorého vyletel.

Iňačovce ryby jesenný výlov kapor Čítajte viac Rybožravé predátory ohrozujú chov rýb na Slovensku. Zarybnenie napriek tomu rastie

Dnes patrí PD Žiarec k slovenskej špičke chovateľov hovädzieho dobytka. V roku 2020 tamojší šľachtiteľský chov slovenského strakatého dobytka bol prvý na Slovensku. Tohto roku prelomí tím okolo zootechnika Cyrila Orčíka, Paliderovho odchovanca, v mliečnej úžitkovosti kráv hranicu 10-tisíc litrov. Je to, ako keď atlét zabehne sto metrov pod desať sekúnd. Lepšej poslednej pocty sa Palider nemohol dočkať.

Lenže farma, ktorú s takým zanietením on a ďalších 54 družstevníkov zmodernizovalo, sa stala predmetom sporov a nekonečných kontrol, či všetko bolo urobené v súlade s právom. Výsledkom bolo stopnutie podpôr. Nie na rok, ale na dva. Preverovanie ukázalo, že družstvo farmu zrekonštruovalo za najnižšie možné náklady… Akoby úspech v tejto krajine prekážal.

Kauzu zverejnil portál polnoinfo.sk. Nasledovalo nové preverenie podstaty veci. Lenže muža, ktorý udržal na hladine prosperity družstvo, čo dáva prácu desiatkam oravských rodín, už niet. S jeho menom zostane spojená jedna z posledných výdatných mliečnych oáz, ktorá obohacuje trh o čerstvé horské mlieko od kravičiek aj ovečiek. Družstvo vybudovalo aj menší bitúnok, vďaka čomu blízke mäsiarstvo a hotely majú šťavnaté hovädzie a krehké jahňacie mäso. Mladí farmári si z družstevnej farmy nakupujú špičkové jalovice na zveľadenie svojich chovov. PD Žiarec ukazuje, ako funguje zdroj lokálnej sebestačnosti a zamestnanosti. Nie náhodou dlhodobo patrí do top sto agropodnikov Slovenska.

"Palider neumrel, žije v nás. Založil a rozvinul systém, v ktorom poskytol dosť manažérskej voľnosti, pocitu sebarealizácie každému, kto viedol ten či onen výrobný, obchodno-ekonomický úsek. Dôveroval, ale preveroval, a pritom nabádal k súdržnosti. V tom je naša sila. Pod jeho vedením sme urobili z družstva solídny podnik. Bol prvý a predsa vždy jeden z nás,“ zhŕňa Cyril Orčík Paliderovo dielo v tvrdošínskom družstve.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #dobytok #Orava