Vyhlásili Byrokratický nezmysel roka 2021. Víťaz si zaslúži pozornosť z viacerých dôvodov

Tohtoročný Byrokratický nezmysel podľa zástupcov podnikateľov ukazuje, aká húževnatá dokáže byť byrokracia.

28.12.2021 13:51
muž, žena, manželia, kreditná karta, debetná... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Byrokratickým nezmyslom tohto roka je nahlasovanie firemných bankových účtov platiteľov DPH finančnej správe, hoci to robia aj banky. Prvenstvo získala táto povinnosť v ankete spomedzi 56 nominovaných absurdít. Ide pritom o obdobného finalistu ankety z roku 2018. Aj keď bola táto povinnosť neskôr zrušená, od novembra 2021 sa v pozmenenej podobe vrátila.

„Tohtoročný Byrokratický nezmysel ukazuje, aká húževnatá dokáže byť byrokracia a že boj s ňou je nekončiaci sa proces,“ uviedla predsedníčka Združenia mladých podnikateľov Slovenska Simona Mištíková. Podľa prezidenta Združenia podnikateľov Slovenska Jána Solíka si tohtoročný víťaz zaslúži pozornosť z viacerých dôvodov. „Návrat zrušenej povinnosti „v prezlečenom kabáte“ ukazuje, že bez systémových nástrojov sa v boji proti byrokracii nepohneme,“ zhodnotil.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Povinné očkovanie odmietame. Ľudia pre nás nie sú dezoláti a opice

Tohtoročná finálová desiatka reprezentuje rôzne typy problémov, s ktorými sa musia podnikatelia vysporiadať. Jednu veľkú skupinu tvoria regulácie, ktoré komplikujú život inovatívnym firmám, druhou významnou skupinou sú nedomyslené opatrenia súvisiace s pandémiou COVID-19. Finálová desiatka podľa zástupcov podnikateľov ukazuje, že aj napriek viacerým zmenám štát ešte stále pýta od podnikateľov aj údaje, ktoré má a robí z nich „poštárov“ medzi úradmi.

Byrokraticky nezmysel je anticena pre legislatívne opatrenie komplikujúce život podnikateľom. Anketa vznikla v roku 2012. Jej vyhlasovateľom je Združenie mladých podnikateľov Slovenska a odborným garantom Združenie podnikateľov Slovenska. O tohtoročnom víťazovi rozhodlo on-line hlasovanie, ktoré sa uskutočnilo od 7. do 27. decembra tohto roka. Do hlasovania sa zapojilo 1 188 respondentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #DPH #byrokracia