Predvianočná predpoveď ekonómov: Ceny budú ďalej rásť, Kažimír hovorí o 7 percentách

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) hovorí, že rast cien bude pokračovať. Môže dosiahnuť až 7 percent.

21.12.2021 10:02
Peter Kažimír Foto:
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.
debata (13)

Rast cien bude podľa Národnej banky Slovenska pokračovať a silnieť. Ako ďalej na utorkovej tlačovej konferencii informoval guvernér centrálnej banky Peter Kažimír, rast cien by mal vyvrcholiť v najbližších mesiacoch, a to niekde okolo úrovne siedmich percent.

Ľudovít Ódor Čítajte viac Viceguvernér NBS Ódor: Dôchodkový systém? Ide o miliardy eur, pre mňa je to katastrofa

Hlavným dôvodom sú podľa neho regulované ceny energií. Koncom budúceho roka by rast cien mal spomaľovať niekde k štyrom percentám. Priemerná inflácia by mala v budúcom roku dosiahnuť zhruba 6 %, v tomto roku by mala dosiahnuť hodnotu blízko troch percent. Koncom budúceho roka by rast cien mal spomaľovať niekde k štyrom percentám. Priemerná inflácia by mala v budúcom roku dosiahnuť zhruba 6 %, v tomto roku by mala dosiahnuť hodnotu blízko troch percent.

V roku 2023 už centrálna banka odhaduje infláciu na úrovni 2,4 % a v roku 2024 by mala podľa nich dosiahnuť 1,9 %. Inflácia podľa Kažimíra zohráva dôležitú úlohu aj z pohľadu nastavenia menovej politiky. Bežných ľudí totiž zaujíma, aké budú mať na svojich úveroch úroky. Niektoré centrálne banky už pristúpili k zvyšovaniu sadzieb a tento trend by mal pokračovať. Z pohľadu Slovenska však Európska centrálna banka podľa Kažimíra nechystá v blízkej budúcnosti zvýšenie sadzieb. „Je pravda, že inflácia je vyššia, no počas budúceho roka by mala klesnúť,“ skonštatoval Kažimír.

Rast bude silný

Čo sa týka ekonomického rastu, ten by mal byť na Slovensku v najbližších rokoch silný. Tohtoročný rast centrálna banka odhaduje na úrovni 3,1 % HDP, v ďalších dvoch rokoch by mal dosiahnuť takmer 6 %. „To sú najvyššie čísla za posledných desať rokov,“ poznamenal Kažimír. Súčasťou tohto rastu je podľa neho aj impulz z európskych prostriedkov, teda dočerpanie programov zo štrukturálnych fondov, ale aj z plánu obnovy. Tieto prostriedky by mohli kumulatívne dosiahnuť 10 % HDP v najbližších troch rokoch. „Je otázka, či sa peniaze načas v plnej kvalite podarí minúť,“ dodal Kažimír.

„Svetielko na konci tunela je ešte ďaleko. Musíme preskočiť minimálne ešte tri prekážky, aby sme sa na Slovensku dostali na ten trend, kde sme boli pred pandémiou,“ povedal viceguvernér centrálnej banky Ľudovít Ódor.

VIDEO: Ódor: Svetlo na konci tunela už bliká, ale ešte máme množstvo prekážok pred sebou

Video

Tými sú pandémia, rastúce ceny energií a nedostatky niektorých komponentov. Posledné dva roky boli podľa Ódora ako na horskej dráhe. Niektoré štvrťroky boli dobré, iné zlé. „Teraz platí, že z ekonomického hľadiska je výhľad priaznivý, ale tieto tri prekážky musíme zvládnuť, aby sme sa mohli dostať naspäť, kde sme čakali, že budeme pred dvoma rokmi,“ uviedol Ódor. Na predpandemickú trajektóriu by sme sa mohli podľa neho dostať niekedy na prelome rokov 2022 a 2023, resp. začiatkom roka 2023.

Otváranie ekonomiky prinieslo podľa Ódor obrat a opätovne vzrástla zamestnanosť. „Trh práce vyzerá byť zatiaľ odolný,“ dodal viceguvernér Národnej banky Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #NBS