Ľudí zaujíma najskôr cena a až potom o pôvod materiálu. Ako udržateľný je váš domov?

Reprezentatívny prieskum na vzorke 1 015 respondentov ukázal, že názory ľudí sa v otázke udržateľnosti pri rekonštrukcii rozchádzajú.

21.12.2021 09:51
Domov Foto:
debata (1)

Aké sú postoje Slovákov k rekonštrukcii domov a bytov a k otázkam súvisiacim s udržateľnosťou? Keďže väčšina ľudí trávi viac ako 90 % svojho času v interiéri, udržateľné vylepšenia v domácnosti presahujú rámec estetiky. Rekonštrukcie domov sú skvelou príležitosťou, ako do interiéru vniesť viac prirodzeného svetla a zlepšiť kvalitu ovzdušia, čo prispieva aj k lepšej duševnej pohode.

Reprezentatívny prieskum na vzorke 1 015 respondentov ukázal, že názory ľudí sa v otázke udržateľnosti pri rekonštrukcii rozchádzajú. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti VELUX, dánskej značky strešných okien.

ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Čítajte viac Slováci investovali ako nikdy predtým. Ktoré fondy tento rok zarábali najviac?

Polovica respondentov v prieskume súhlasila s tým, že výrobky by mali byť vyrobené udržateľným spôsobom a väčšina (70 %) uviedla, že s najväčšou pravdepodobnosťou existujúce predmety použije opätovne. Kým 59 % by pri prerábke svojich obydlí výrobky upcyklovalo, 41 % by nakúpilo z druhej ruky. 19 % nájomcov a 10 % majiteľov bytov a domov uviedlo, že aspoň raz ročne do svojej domácnosti nakupujú nový nábytok. Vzhľadom na rastúcu popularitu trendov upcyklácie je preto veľmi dôležité, aby si spotrebitelia mohli kúpiť odolný a kvalitný nábytok, ktorý vydrží skúšku času a nestojí veľa peňazí.

Zatiaľ čo si spotrebitelia čoraz viac uvedomujú pojmy ako „fast fashion“ a vnímajú environmentálne dôsledky rýchloobrátkového tovaru, je potrebné zvýšiť transparentnosť aj v súvislosti s vplyvom rekonštrukcií na životné prostredie. Vzdelávaním spotrebiteľov o trvanlivosti výrobkov a pôvode materiálov použitých na výrobu tak môžu firmy pomôcť spotrebiteľom urobiť zodpovedné rozhodnutia.

„Všetci si zaslúžime žiť v pohodlných domoch navrhnutých podľa nášho vkusu, no nemusí na to doplácať naša planéta. Výsledky prieskumu ukazujú, že je potrebné urobiť viac, aby sme majiteľom domov a bytov pomohli pri uváženom výbere. Pochopenie životnosti výrobku a zodpovedného pôvodu materiálov môže znamenať, že naše rozhodnutia v oblasti dizajnu budú mať trvalejší prínos pre našu planétu. Konferencia COP26, ktorá sa konala minulý mesiac, ukázala, že klimatickú a prírodnú krízu musíme riešiť všetci spoločne. Jedným z miest, kde môžeme začať, je náš domov," tvrdí Ondřej Boreš, Public Affairs manager spoločnosti VELUX pre Českú republiku a Slovensko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #dom #udržateľnosť