Pokračovanie článku: Slováci investovali ako nikdy predtým. Ktoré fondy tento rok zarábali najviac?

Dobré časy na trhoch

Ešte jednému ukazovateľu pripisujú finančníci rozmach investovania. Sú to dobré správy zo svetových trhov. Prakticky každý oslovený analytik to povedal pre denník Pravda. „V roku 2021, do začiatku decembra, najznámejší index S&P 500 vzrástol o 25 %. Takéto správy výrazne spropagovali tému investovania a stimulovali k investovaniu,“ myslí si Maroš Ovčarik. Myslí si, že slovenské médiá na správy upozorňujú a dávajú ich do pozornosti ľudí. Tí na to reagujú tak, že sa o investovanie začnú viac zaujímať.

A koho by nelákali také pozitívne správy o raste akcií? „Pozitívny vplyv majú aj uplynulé vysoké výnosy akcií, ktoré vždy predávajú samy seba. Ľudia vnímajú, že sú okolo nich známi, ktorí zarábajú na trhu. Vidia čísla, o aké zisky prišli a nechcú, aby sa to opakovalo,“ pridáva sa Kasík.

Podľa neho dnes už mladí ľudia vyrastajú v inom prostredí, kde sa investovanie stáva prirodzeným. Pre staršie generácie je náročnejšie naučiť sa niečo nové, tvrdí Kasík. „Mladí sa prispôsobujú novej dobe, ešte len si vytvárajú návyky a vnímajú investovanie ako samozrejmosť, lebo napríklad nechcú dopadnúť ako ich starí rodičia,“ dodáva odborník.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #financie #trhy