Ekonómovia rozobrali Matovičovu revolúciu na drobné. Pozrite si 5 kľúčových vecí, na ktoré prišli

Počas štyroch tlačových konferencií ukázal minister financií Igor Matovič zmeny, ktoré by mali priniesť zásadné zlepšenia. Týkajú sa rodinnej politiky, zdanenia práce, firiem a zmeny v zdaňovaní živnostníkov. Analytici z Inštitútu finančnej politiky (IFP) teraz rozobrali celú reformu na drobné.

17.12.2021 17:19
Igor Matovič, dane, revolúcia Foto: ,
Minister financií Igor Matovič predstavuje druhú časť daňovo-odvodovej "revolúcie".
debata (103)

Podľa nich je to ambiciózny projekt, ktorý prináša zásadný príspevok k prerozdeleniu verejného bohatstva v prospech nízkopríjmových rodín. Návrh zmien podľa nich plošne zníži riziko chudoby.

Denník Pravda sa pozrel na päť najdôležitejších bodov, na ktoré upozornili štátni ekonómovia.

1. Bude to náročné

Jedna vec je vízia Igora Matoviča a druhá vec je finálna podoba celej reformy. Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek v piatok na tlačovej konferencii skonštatoval, že práce na reforme prebiehajú na dvoch koľajach. Prvou sú politické rokovania a druhou legislatívna časť, teda znenie zákonov. „Je v legislatívno-technických možnostiach ministerstva financií pripraviť reformu od 1. januára 2023," povedal Marcel Klimek. V praxi to znamená aj to, že bude potrebné zmeniť možno až do 100 rôznych zákonov. Termín od januára 2023 však bude podľa neho závisieť aj od politických diskusií a technických podmienok mimo rezortu financií.

Igor Matovič, dane, revolúcia Čítajte viac Exminister Mihál prepočítal Matovičove sľuby o vyšších platoch. Koľko po novom zarobí človek s 1000 a 2000 eurami?

Práve podpora v koalícii bude zrejme mimoriadne náročná. Navrhované zmeny už stihli zdvihnúť prvú vlnu kritiky. Predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi sa napríklad nepozdáva dodatočné zaťaženie živnostníkov, zvýšenie daní z dividend alebo milionárska daň. Napríklad milionársku daň považuje za „extrémne nebezpečnú hlúposť“. Na druhej strane, minister práce Milan Krajniak a predseda parlamentu Boris Kollár (obaja Sme rodina) prišli osobne podporiť prvú časť Matovičovej reformy, ktorá sa týka podpory rodín.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma