Kontrolóri o portáli slovensko.sk: Taký neporiadok, aký sme našli, je asi najhorším vysvedčením pre akúkoľvek štátnu inštitúciu

Modul úradnej komunikácie (MUK-P), 34 mesiacov meškajúcu časť Ústredného portálu verejnej správy (ÚPVS) slovensko.sk, možno označiť za ukážkový príklad pochybení v rámci informatizácie a to vrátane tzv. vendor lock-in problému. Vyplýva to zo záverov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktoré jeho zástupcovia priblížili na piatkovej tlačovej konferencii.

17.12.2021 13:09
Karol Mitrík Foto: ,
Karol Mitrík
debata (8)

Kontrolu úrad realizoval v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), preveroval obdobie od roku 2017 dodnes.

MUK-P má v súlade so zákonom o e-Governmente zabezpečovať elektronickú komunikáciu medzi informačnými systémami orgánov verejnej moci, najmä pri výkone verejnej moci elektronicky. Podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy skonštatoval, že NASES sa už v roku 2010 v 60-miliónovej zmluve vzdala nielen vlastníctva autorských majetkových práv na ÚPVS či zdrojových kódov. Štát preto nemá právo ani na vykonávanie zmien a cena za odkúpenie týchto práv sa vyšplhala na 210 miliónov eur, ktoré by mohol požadovať dodávateľ od agentúry napriek tomu, že štát už raz za dielo zaplatil.

SR OZ Slovensko.Digital projekty TK BAX Čítajte viac Suchal zo Slovensko.Digital: Slovensko nemusí byť ako Estónsko, informatizácia musí slúžiť ľuďom

Samotný modul MUK-P bol podľa NKÚ vytváraný za 3,2 milióna eur ako „riešenie na mieru“ napriek tomu, že na trhu bolo k dispozícii komerčné, niekoľkonásobne výkonnejšie a podstatne lacnejšie riešenie. Ani po druhej zmluve z roku 2017 a jej desiatich dodatkoch nie je systém odovzdaný. Napriek tomu, že je nefunkčný, nezaplatených ostalo len 15 % ceny diela, teda 482.000 eur. NKÚ odstúpil zistenia orgánom činným v trestnom konaní.

„Taký neporiadok, aký sme našli v NASES, je asi najhorším vysvedčením pre akúkoľvek štátnu inštitúciu,“ vyhlásil Andrassy. Dodal však, že súčasné vedenie NASES sa snaží situáciu riešiť, a prijal podľa neho opatrenia, ktoré bude realizovať v budúcom roku. Agentúra podľa neho už počas kontroly prijímala aj opatrenia na zabezpečenie ochrany dát, ktoré súvisia aj s informáciami, ktoré zdieľajú štátne inštitúcie navzájom, ale aj s partnermi z Európskej únie.

„Nielen vedenie NASES dnes, ale aj MIRRI (ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie – pozn. TASR) má zviazané ruky zmluvnými záväzkami, ku ktorým nás zaviazal niekto iný,“ poznamenal Andrassy. NKÚ tiež podľa jeho slov plánuje skontrolovať opatrenia, ku ktorým sa agentúra zaviazala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko.sk