Vypočítali, koľko budú stáť Matovičove očkovacie poukážky seniorom. Aký budú mať efekt?

Nápad pochádzal z dielne vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). V závislosti od rôznych podmienok môžu dostať 200 alebo 300 eur. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) tvrdí, že relatívne malá časť z celkových nákladov bude reálne smerovať k ľuďom, ktorí v súčasnosti nie sú očkovaní.

17.12.2021 10:12
Igor Matovič Foto: ,
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič
debata (35)

„Dôvodom je ich menšia početnosť v porovnaní s očkovanou populáciou, navyše, existuje predpoklad, že ich ochota zaočkovať sa bude nižšia,“ skonštatovala rada.

Igor Matovič Čítajte viac Poslanci schválili zákon roka. Rozpočet má tri priority, kde pôjde o stovky miliónov viac?

Podľa odhadov RRZ sa výdavky na finančnú motiváciu k očkovaniu seniorov budú pohybovať medzi 142 a 336 miliónmi eur. Spodnú hranicu vyčíslili na základe toho, koľko seniorov už teraz má nárok na príspevok a hornú hranicu stanovili s predpokladom, že podmienky splnia všetci seniori. Konečná suma závisí od počtu ľudí, ktorých príspevok napokon presvedčí k očkovaniu.

„Ak by sa spomedzi úplne nezaočkovaných seniorov zaočkovalo 20 %, pričom všetci čiastočne zaočkovaní seniori by sa rozhodli pristúpiť k ďalšiemu očkovaniu, výdavky na opatrenie by dosiahli 276 miliónov eur. Tieto náklady sa rozdelia medzi roky 2021 a 2022,“ uzavrela RRZ.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #očkovanie #Igor Matovič