Covid udrel aj na železnice. ZSSK zredukuje do odvolania dopravu o viac ako 350 vlakov

Národný vlakový dopravca redukuje do odvolania viac ako 350 pravidelných vlakov, počas vianočných prázdnin vypraví 39 posilových vlakov.

16.12.2021 18:57
ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Foto:
Ilustračná fotka.
debata (2)

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pristúpi od nedele 19. decembra k mimoriadnej, dočasnej zmene cestovného poriadku. Týkať sa bude redukcie viac ako 350 pravidelných vlakov. Dôvodom je vývoj mimoriadnej situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19 a súvisiace vyhlásenie núdzového stavu.

Ako informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč, národný vlakový dopravca tak reaguje na trvajúci lockdown, dištančné štúdium na stredných a vysokých školách, posunutie začiatku vianočných a novoročných prázdnin a s ním súvisiaci očakávaný výrazne nižší počet cestujúcich. Dôvodom je aj nedostatok personálu pri zvýšenom čerpaní práceneschopnosti pre chorobnosť. „Obmedzenia jazdy vlakov vyplývajú v zásade z bežných vianočných a novoročných obmedzení a sú zavedené len o tri dni skôr ako v platnom cestovnom poriadku,“ uviedol Kováč.

Vizualizacia jednotiek. Nove supravy budu na tratiach jazdit do konca roka 2023 Čítajte viac Na trate pribudnú nové elektrické poschodové vlaky. Pozrite si, kde budú jazdiť (+mapa)

Ako dodal, počas trvania mimoriadnej zmeny cestovného poriadku budú z vnútroštátnych vlakov vyradené reštauračné vozne. „Vyradenie reštauračných vozňov je ďalším krokom, ako chrániť nielen cestujúcich, ale aj zamestnancov. Prosíme pasažierov, aby sa pred cestou zásobili občerstvením tak, aby ich komfort bol čo najmenej obmedzený,“ podotkol Kováč

Očakávaný zvýšený nárast cestujúcich vo vlakoch počas sviatočných dní bude ZSSK kompenzovať posilnením dopravy. Počas vianočných prázdnin vypraví okrem iného celkom 39 posilových vlakov, z toho štyri vlaky SuperCity, 24 regionálnych rýchlikov a 11 regionálnych expresov. „Tieto spoje sú riadne zapracované v cestovnom poriadku,“ dodal hovorca.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ZSSK #pandémia