Pokračovanie článku: Viceguvernér NBS Ódor: Dôchodkový systém? Ide o miliardy eur, pre mňa je to katastrofa

Počíta sa s tým, že novovstupujúci na trh práce dostanú v druhom pilieri rizikové portfólio, ktoré postupom času bude presúvané do menej rizikových aktív.

Áno, ale nie sú akcie ako akcie. Myslíme európske alebo slovenské akcie? To je veľmi dôležitá vec. A zatiaľ tam nevidím tieto detaily, ktoré sú mimoriadne dôležité.

V treťom pilieri chce Krajniak podporovať ľudí tak, že im štát vyplatí „dôchodkovú prémiu“, inými slovami – štát finančne podporí ľudí, ktorí si bude dobrovoľne sporiť v treťom pilieri. Čo vy na to?

Nejaká podpora je určite dobrý nápad. Pre mňa je najlepšie a najľahšie, aby sporiteľov v treťom pilieri podporoval zamestnávateľ.

Doplnkové dôchodkové spoločnosti sú prísne regulované a do ich rybníka chce ministerstvo práce vpustiť ďalších hráčov. Nezneprehľadní to ľuďom situáciu?

Tento návrh sme pripomienkovali. Je tam stále veľa nejasností a trváme na mnohých pripomienkach. Ak chceme, aby to fungovalo, treba určiť presnú reguláciu. Musíme garantovať, že výsledný produkt bude pre ľudí výhodný. Takisto, nie je dobré otvárať trh bez toho, aby boli nastavené férové podmienky pre všetkých.

Celkovo teda hovoríte o všetkých dôchodkových zmenách, že viaceré myšlienky sú v reformách dobré, ale chýba doladiť viacero kľúčových detailov.

Väčšinou sa diabol skrýva v detailoch.

Často v rozhovoroch spomínate, že by Slovensko malo nastúpiť na cestu novej ekonomiky 21. storočia. Ako by to malo podľa vás vyzerať?

Tu sa tiež opakujem ako papagáj. Vnímam to ako normálnu súčasť hospodárskej stratégie. Keď máte transformáciu ekonomiky, tak je prirodzené najskôr doniesť kapitál či know-how zo zahraničia. Využiť výhody lacnej a kvalifikovanej pracovnej sily. Potom ale prídeme do bodu, keď už toto nestačí. Prepnutie do tej ďalšej fázy je ale komplikované. Lebo už nestačí len ponúknuť investorom dotácie alebo zmeniť daňový zákon či urobiť flexibilnejšie pracovné právo. Je to úplne o niečom inom. Nechcete už len pritiahnuť myšlienky, ale chcete ich vytvárať. Kľúčovými by sa mali stať vzdelávanie, veda a inovácie. Toto zatiaľ máloktorá krajina zvládla dobre. Hovorí sa tomu pasca stredného príjmu.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #NBS #Ľudovít Ódor #plán obnovy