Pokračovanie článku: Viceguvernér NBS Ódor: Dôchodkový systém? Ide o miliardy eur, pre mňa je to katastrofa

Poďme na dôchodky. Tento rok garantované fondy v druhom pilieri zagarantovali sporiteľom iba stratu. Je v nich vyše milióna ľudí. Dlhodobo upozorňujete na zlé nastavenie dobrovoľného piliera. Asi vás teda výkonnosť fondov neprekvapila.

Ja už neviem, ako to mám povedať. Snažili sme sa straty z titulu zlej investičnej stratégie vyčísliť celkovo aj na počet dôchodkov za rok. Ide o miliardy eur. Pre mňa je to katastrofa. Ak investujeme v dlhodobom horizonte, treba si vybrať aj adekvátnu stratégiu. Samozrejme, že akcie sú rizikové, no keď sa pozrieme na hociktorých 30 rokov do minulosti, aj keď boli najväčšie prepady na burzách, akcie priniesli 8– až 9-percentné výnosy. Keď s druhým pilierom nič neurobíme, tak peniaze nechávame ležať na finančných trhoch bez úžitku pre nás. To je dokonca horšie, ako keď sa rozkradnú. Je to nepochopiteľné.

Kde stále stojíme, sú dôchodky. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil predbežné návrhy prvého, druhého aj tretieho piliera, pričom diskusie stále prebiehajú. Ako hodnotíte navrhované zmeny v prvom pilieri, z ktorého by sa mal odstrániť dôchodkový strop?

Prvý pilier je v dnešnom stave neudržateľný. Preto úplne najdôležitejšia vec je naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku dožitia. Na druhej strane, rodičovský bonus sekeru v dôchodkovom systéme zvyšuje.

Čiže okrem rodičovského bonusu sú navrhované zmeny prospešné? Minister Krajniak tvrdí, že rodičovským bonusom chce ženám kompenzovať výpadky dôchodku pre rodičovstvo. Zožal tvrdú kritiku od ekonómov a analytikov. Čo si o ňom myslíte?

Otázkou je, čo je motiváciou na zavedenie rodičovského bonusu? Ak je cieľom zrovnoprávniť ženy s deťmi a bez detí, tak nech sa počas materskej započítava taký príjem pre ženu, aký mala, keď pracovala. Ak je motivácia rodiť viac detí, tak takýto motivačný mechanizmus nikde na svete nefunguje. Neviem, koho motivuje mať viac detí, keď ja pošlem časť mojich odvodov cez sociálnu poisťovňu otcovi na dôchodok. Keď potrebuje peniaze, ja mu ich rovno dám.

Po novom by mal byť vstup do druhého piliera povinný pre každého, kto začne pracovať. Navyše by ľuďom mala byť ponúknutá sporiaca stratégia. Ako hodnotíte navrhované zmeny v druhom pilieri?

Pre mňa je kľúčové, aby v druhom pilieri zarábali aj ľudia, ktorí mu absolútne nerozumejú a nechcú robiť ani investičné rozhodnutia. To znamená, že by mali mať v portfóliu preddefinovanú investičnú stratégiu na báze indexových fondov, neplatiť veľa za správu peňazí a časom postupne presúvať úspory do menej rizikových aktív. Nech to štát zoberie na seba a nech toto sporiteľovi zabezpečí. Zatiaľ som však nevidel presné benchmarky (ukazovatele – pozn. red.) v investičnej stratégii.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #NBS #Ľudovít Ódor #plán obnovy