Pokračovanie článku: Viceguvernér NBS Ódor: Dôchodkový systém? Ide o miliardy eur, pre mňa je to katastrofa

Stojí tu množstvo reforiem. Chýba teda v tomto smere politikom ťah na bránu?

Našim politikom chýba „drajv“. Sme len na začiatku procesu a keď sa to utrasie a vytvorí sa tlak, tak sa snáď niečo zmení. Nevylučujem ani taký scenár, ako ste naznačili v predošlej otázke. Tie signály nie sú dobré. Vníma to aj verejnosť, že sa vláda nevie dohodnúť na prioritách a vždy je niekto proti. Dúfam, že tlak verejnosti a z Európskej komisie – teda že niečo ste sľúbili, tak dodajte – to zmení. Ja som optimista, takže dávam tomu šancu, ale tie signály, ktoré prichádzali celú jeseň, určite nenasvedčujú tomu, že ťaháme za jeden povraz.

Nestráca tak táto vláda pôdu pod nohami a zmysel, keď sa nevie dohodnúť na takých principiálnych veciach, akými sú napríklad aj výdavkové limity?

Nehodnotím to, či vláda má alebo nemá zmysel. Pozerám sa na podstatu reforiem. Výdavkové limity sme dávali do zákona o rozpočtovej zodpovednosti pred desiatimi rokmi. Za ten čas sa zatiaľ nenašiel nikto, kto by tie výdavkové limity dal do života. Už mi aj hovorili, že som ako pokazená platňa, keď som stále pripomínal výdavkové limity. Dúfam, že už ďalších desať rokov nebudem musieť čakať. Objektívne je to zložitá a politicky náročná vec, lebo ministri by mali obmedzený priestor, čo sa týka výdavkov a nemohli by len tak míňať peniaze. Vládu teda hodnotiť nebudem. Nerobil som to v minulosti a nebudem ani teraz.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) predstavil návrh daňovo-odvodovej revolúcie. Pozerali ste predstavenie jej prvej časti?

Nepozeral som. Snažím sa analyzovať veci, ktoré mám na papieri. Zároveň ich tak očistím od politického marketingu.

Čo si myslíte o celom balíku? Sú tie zmeny natoľko zásadné, že sa dajú označiť za revolúciu?

Pred voľbami sme s kolegami vypracovali štúdiu s názvom Rozpočet 2.0. Píšeme tam o trendoch v zdaňovaní, ktoré by bolo aj u nás dobré mať. A to je viac zdaňovať spotrebu a majetok a menej prácu. Zaviesť zelené dane. Viaceré črty Matovičovho návrhu idú týmto smerom. Niektoré veci sú tam viac marketingové ako obsahové. No najprv by som si počkal na ucelenú koncepciu na papieri. Zatiaľ to chápem ako začiatok debaty a s prívlastkami ako revolúcia by som počkal.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #NBS #Ľudovít Ódor #plán obnovy