Pokračovanie článku: Poslanec Viskupič: Matovič aj šetrí, aj má veľkolepé plány, poukážky pre seniorov bol strelený nápad

Aj tento rok boli požiadavky ministerstiev asi o šesť miliárd vyššie, ako boli dostupné financie. Tento rozpočet by sme mohli charakterizovať tromi základnými prioritami. Je to zdravotníctvo, sociálne veci a školstvo. Vzhľadom k aktuálnej situácii bola na týchto prioritách všeobecná zhoda.

Nedostalo zdravotníctvo málo? Na problematické položky rozpočtu upozorňujú napríklad zdravotnícke asociácie. Národný kontrolný úrad upozorňuje na riziko podfinancovania riadneho chodu zdravotníctva. Nebudú teda tie peniaze chýbať a čo sa s tým dá robiť?

Ako som už naznačil, rozpočet pokrýva jednotlivé kapitoly v súlade s možnosťami. Tak aby sme boli aj rozpočtovo zodpovední. Rezorty, teda aj ministerstvo zdravotníctva, od začiatku hlásili, že by potrebovali viac financií. Dostupných zdrojov je však len konečné množstvo, pričom požiadavky sú nekonečné. Zároveň treba povedať, že rozpočet obsahuje aj rezervy. Napríklad máme vytvorenú rezervu na silnejší vplyv covidu vo výške 719 miliónov eur. Ak to bude potrebné, väčšina tejto sumy bude použitá v zdravotníctve. Práve v časoch pandémie vidieť, že môžete mať naplánované, čo chcete. Keď príde mimoriadna situácia, tak je potrebné pôvodné predpoklady prispôsobovať novej situácii. Preto aj v budúcom roku nevylučujem úpravu rozpočtu, ktorá bude reflektovať vzniknuté situácie.

Minister financií Igor Matovič pri predstavení návrhu rozpočtu povedal, že hody sa skončili, musí sa šetriť a že štát sa nemôže hrať na Ježiška. V rozprave ste povedali, že rozpočet je štedrý. Čo si teda ľudia z toho majú zobrať?

Rozpočet tento rok neráta s konsolidáciou. Bude štedrý v zmysle, že stále rozdeľuje veľmi veľkú časť hrubého domáceho produktu. Rozpočet sa skladá z dvoch častí. Jedna je samotný štátny rozpočet na rok 2022 a druhá časť materiálu je rozpočet verejnej správy na roky 2022 až 2024. Keď sa pozrieme na budúci rok, tak miera prerozdelenia voči HDP je najväčšia v budúcom roku a pre ďalšie roky klesá. Je prirodzené, že štát v období krízy má pomáhať. Keď sa kríza končí, musí začať štát šetriť a konsolidovať verejné financie, tak aby sa postupne pripravil na ďalšiu krízu v budúcnosti. Budúci rok teda bude najštedrejší a uťahovanie opaskov bude výraznejšie v ďalších rokoch. Tak je to naplánované aj v rozpočte. Štedrý je aj preto, lebo ak sa pozrieme na dva či tri roky dozadu, tak miera prerozdelenia je aj roku 2022 vyššia ako v minulosti.

Ak to zjednodušíme, tak budúci rok bude v znamení vyšších výdavkov štátu a rok 2023 už bude v znamení uťahovania opaskov?

Áno, v princípe to platí. V budúcom roku nie je plánovaná konsolidácia. Ekonomika bude ešte podporovaná. Nasledujúce roky, vzhľadom na ekonomický cyklus, už musia byť v znamení šetrenia. Zároveň ekonomický a politický cyklus na Slovensku bohužiaľ aktuálne nie sú v súlade. Rok 2023 bude predvolebným rokom a ten vždy býva charakterizovaný rastom výdavkov. Je to tak aj v iných krajinách, posledný rok pred voľbami sa viac míňa, ako šetrí. Predvolebné roky bývajú rozšafné. Z pohľadu verejných financií by sme mali šetriť a tieto dva póly sa budú biť. Preto v strane SaS hovoríme, že budúci rok by pomoc mala byť efektívna a len v najmenšej nutnej miere, aby sa verejné financie zlepšovali už v roku 2022.

Matovič sa ešte začiatkom septembra pripojil k ďalším siedmim ministrom financií EÚ. Tí vyzývajú kolegov, aby začali prísne šetriť. Podľa neho tak treba upratovať verejné financie, a nie peniaze rozdávať. Potom prišlo na rozdávanie peňazí pre zaočkovaných seniorov. Plní podľa vás minister financií svoje sľuby o šetrení?

SaS sa tiež hlási k rozpočtovej zodpovednosti. Mali by sme sa zakrývať len takou perinou, na akú máme. Ale naspäť k ministrovi financií. V máji si presadil výrazné navýšenie deficitu. Realita je našťastie taká, že tohtoročný deficit pravdepodobne bude dokonca o niečo menší, ako bol pôvodný rozpočet. To je úspech. Niekedy minister financií šetrí až príliš a následne inde rozhadzuje viac, ako treba. Jeden z prípadov je pôvodná očkovacia motivácia v sume 600 eur vo forme poukazov, čo predstavuje približne 600 miliónov eur. Inými slovami je to takmer celá covidová rezerva pre budúci rok. Bolo to jednoducho príliš veľa peňazí, žiadne analýzy, príliš nízka efektívnosť a absolútne nefunkčná motivácia – seniori by sa dostali k využitiu poukazov až v lete. Bol to strelený a zlý nápad. Nakoniec sa potom našlo iné, zmysluplnejšie riešenie. To sú tie dva póly ministra financií. Najskôr šetrí až príliš a na druhej strane sú jeho veľkolepé nápady, ktoré nemajú nič spoločné s rozpočtovou zodpovednosťou.

Dlh v dôsledku pandémie enormne stúpol, aké sú plány na konsolidáciu verejných financií a na čo sa máme pripraviť? Budú to škrty na úrovni štátneho aparátu alebo škrty v sociálnych dávkach?

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné financie #marián viskupič #rozpočet 2022