Pre pandémiu muselo zmeniť prácu 30 percent ľudí na Slovensku

Približne 5 percent ľudí odišlo z práce dobrovoľne, aby podporili svoju rodinu. Ďalších 25 percent bolo donútených prestať vykonávať aktuálnu prácu, pretože pôsobili v segmente, ktorý bol pandémiou priamo ovplyvnený.

12.12.2021 09:58
žena, notebook, práca, problém, starosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Pre pandémiu muselo zmeniť prácu 30 percent ľudí na Slovensku. Niektorí dostali vládnu podporu, ale celkovo až 19 percent ľudí prišlo aj o časť alebo o celý príjem. Vyplýva to z prieskumu European Consumer Payment Report 2021, ktorý sa uskutočnil v 24 európskych krajinách. Prieskum vydala spoločnosť Intrum, ktorá sa zaoberá inkasom a správou pohľadávok.

Najhoršie dopady z pohľadu pracovnej stability ukázal prieskum u strednej generácie, teda u 45-ročných až 54-ročných ľudí. Až štvrtina z nich musela prestať pracovať v oblasti, v ktorej pôsobili, kvôli povahe svojej práce, čo sa odrazilo aj na znížení príjmu. Z pohľadu príjmových skupín boli takéto dopady citeľné najmä u ľudí s nižšími príjmami. Tu je zároveň aj najväčší podiel tých, ktorí odišli z práce dobrovoľne, aby sa postarali o svojich blízkych.

VWSK vyroba Čítajte viac Poscovidový zdravotný program pre zamestnancov zavádza Volkswagen Slovakia

Na prieskume European Consumer Payment Report 2021 sa v tomto roku zúčastnilo 24 012 spotre­biteľov, z ktorých bolo 1 000 ľudí žijúcich na Slovensku. Zber dát sa uskutočnil v období 27. júla do 24. augusta tohto roka. Spoločnosť Intrum vydáva European Consumer Payment Report každoročne už od roku 2013.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #pandémia