Dopyt po brigádnikoch aj napriek lockdownu rastie. Zamestnať možno aj študentov pod 15 rokov

Situácia z minulého roka sa opakuje – opäť máme kvôli lockdownu zatvorené reštaurácie, kaviarne či bary. Čo sa však týka počtu ponúk na vianočné brigády, tých je oproti roku 2020 výrazne viac. Ide najmä o prácu na dohodu v obchodoch predávajúcich esenciálny sortiment či v kuriérskych službách. Výrazná zmena nastala v možnosti brigád pre tínedžerov pod 15 rokov.

09.12.2021 11:57
predavačka, úsmev, potraviny, brigáda Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V dôsledku zhoršujúcej sa pandemickej situácie na Slovensku a prechodom na lockdown zažívajú v tomto období intenzívny nápor najmä obchody ponúkajúce tzv. esenciálny sortiment, no tiež eshopy a ich výdajne, ako aj logistika a e-commerce. Práve tieto prevádzky tak aktuálne navyšujú svoju kapacitu zamestnancov, aby vykryli zvýšený dopyt pred Vianocami zo strany zákazníkov, informuje o tom spoločnosť Grafton.

„Pociťujeme nárast ponúk obchodných reťazcov na brigádnikov v predajniach a skladoch, napríklad na dokladanie tovaru do regálov, blokovanie v pokladni, upratovanie, ale tiež v oblasti výroby tovarov a ich doručovania, po ktorých je a bude zvýšený dopyt. Ide predovšetkým o výrobu chleba, pečiva a iných potravín dennej spotreby, no tiež sezónnych pracovníkov v doručovateľských službách. Ďalšie prípadné výpadky zo strany kandidátov môže spôsobovať tiež režim OTP pri pohovoroch a pri samotnom nástupe, či karanténny režim,“ objasňuje aktuálnu situáciu na trhu Anna Ričányová, manažérka pobočiek Prešov a Košice personálnej agentúry Grafton.

preclievanie, kuriér Čítajte viac Kuriéri stále chýbajú. Vianoce ich vyťažia na maximum, robiť sa bude niekde aj v sobotu

Brigádnikov je málo, pracovať však môžu aj mladí pod 15 rokov

V posledných rokoch zaznamenáva Grafton zvýšený dopyt po brigádnikoch na pracovnom trhu už od septembra, pričom záujem kulminuje v týchto dňoch a pokračuje až do konca roka. Počet pracovných ponúk na dohodu je však v porovnaní s minulým rokom výrazne vyšší a to vo všetkých regiónoch Slovenska.

„Časť dopytu môžu vyplniť pracovníci gastra a iných zatvorených prevádzok, časť evidovaní nezamestnaní a dôchodcovia. Už tradične však najsilnejšiu skupinu brigádnikov tvoria študenti. Šikovní ľudia sa uplatnia najmä ako predavači a dokladači tovaru, ako výpomoc v sklade, podpora e-shopov, prípadne aj ako pomocné sily vo výrobnom aj nevýrobnom sektore. A kvôli protipandemickým opatreniam aj ako kuriéri e-shopov či gastro prevádzok,“ hovorí Ričányová.

Z analýz agentúry Grafton vyplýva, že brigádnici si zarobia približne toľko ako minulý rok. V Bratislavskom kraji si brigádnik v závislosti od pracovnej oblasti zarobí 5,50 – 7,50 eur za hodinu, v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji 4,50 – 6,50 eur a 4 – 5 eur zase v Prešovskom a Košickom kraji.

„Tento rok však zmena legislatívy priniesla výraznú zmenu, ktorá môže pomôcť prevádzkam aspoň čiastočne uspokojiť dopyt po brigádnikoch. Je ňou možnosť pracovať na brigádu za splnenia určitých podmienok aj mladým ľudom pred dovŕšením 15. roku života s neukončenou povinnou školskou dochádzkou,“ upozorňuje Renáta Zalubel, manažérka pre dočasné zamestnávanie, podnikové riešenia a financie personálnej agentúry Grafton.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #brigádnici