Pokračovanie článku: Octavia o tisícku a ďalšie autá o stovky eur. Pozrite sa, ako zdraželi obľúbené vozidlá (+ tabuľka cien)

Rastú aj ceny jazdených vozidiel

Ponuka jazdených áut v Európe je najnižšia za posledných päť rokov a je to cítiť aj na Slovensku. Počet jazdených vozidiel sa už od začiatku pandémie zmenšuje a ceny jazdených áut rastú. Na jednej strane tu máme v dôsledku nedostatku čipov a iných súčiastok obmedzenie výroby nových áut. V dôsledku pandémie tiež smeruje na náš trh menej jazdených áut zo zahraničia. „Ľudia sa tak ani nezbavujú starších áut, takže sa na trh nedostávajú nové jazdené autá," opisuje situáciu pre Pravdu Karolína Topolová, generálna riaditeľka Aures Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA Auto. Na druhej strane zároveň záujem ľudí o jazdené vozidlá rapídne rastie. Dostali sme sa tak do situácie výrazného previsu dopytu nad ponukou. Ceny jazdených vozidiel tak išli prudko hore.

Manažér spoločnosti Carvago Viktor Holík upozorňuje, že v dôsledku týchto zmien časť ľudí s predajom staršieho auta čaká. Niektorí omladenie vozového parku odložili úplne, podobne nižší je prísun áut z lízingu. Podľa dát zbieraných zo servera autobazar.eu priemerná cena jazdeného vozidla ponúkaného na slovenskom trhu v súčasnosti presahuje 17 000 eur. „Ak to porovnáme so situáciou na začiatku roka, v prípade najpredávanejších modelov sa cena zvýšila takmer o 14 percent," porovnáva vývoj na trhu Holík. K januárovej priemernej cene 14 950 eur si tak slovenský záujemca o kúpu vozidla musí pripraviť priemerne o 2 000 eur viac.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #zdražovanie #jazdené autá #nové autá