Kolíková začala „čistiť firmy“ a prišlo k výmazu skutočných podnikov. Teraz im podáva pomocnú ruku

Ministerstvo spravodlivosti SR sa preto domnieva, že pre vymazané subjekty by mala okrem dodatočnej likvidácie, existovať aj iná možnosť. Touto možnosťou je obnovenie zápisu, ktoré spoločnostiam umožní riadne pokračovať v ich činnosti, reaguje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

08.12.2021 15:19
Mária Kolíková Foto: ,
Mária Kolíková
debata (30)

Spoločnosti, ktoré si nesplnili povinnosť premeny menovitej hodnoty vkladov a menovitej hodnoty základného imania zo slovenskej meny na euro, a následne boli vymazané z obchodného registra, budú môcť podľa všetkého ďalej fungovať. Vláda totiž v stredu na návrh Ministerstva spravodlivosti SR schválila novelu Obchodného zákonníka. Ministri taktiež súhlasili, aby parlament o zmenách rokoval zrýchlene.

Rezort spravodlivosti v materiáli vysvetľuje, že dotknutým spoločnostiam ostáva po ich výmaze z obchodného registra v zásade len zákonná možnosť vyvolať konanie o dodatočnej likvidácii a v rámci nej ukončiť svoju činnosť. To sa však dotkne nielen spoločníkov firiem ale aj ich zamestnancov a obchodných partnerov. „V súčasnej ekonomickej situácii, ktorá je mimoriadne poznačená šírením pandémie a právnou neistotou, je však namieste bojovať za každé pracovné miesto a každú osobu, ktorá vykonáva podnikateľskú činnosť," zdôvodňuje zmeny ministerstvo.

Krajniak Čítajte viac Vláda schválila zmeny v exekúciách. Koľko po novom zostane matke s deťmi či dôchodcom? (+tabuľky s presnými sumami)

Zároveň dodáva, že štatutárne orgány podľa neho „snáď len nepozornosťou opomenuli" povinnosť, ktorá voči Obchodnému registru existovala od roku 2009, pričom sa k nej v roku 2019 pridali aj právne následky spočívajúce v hrozbe výmazu z obchodného registra. Počet spoločností, ktorých sa uvedený problém týka nie je podľa rezortu zrejme vysoký a intenzívne s nimi komunikuje.

Pre vymazane subjekty by pritom mala okrem dodatočnej likvidácie existovať aj iná možnosť. Touto je obnovenie zápisu v obchodom registri, ktoré umožní pokračovanie ich činnosti. „Táto možnosť sa navrhuje zasadiť do rámca civilného mimosporového procesu a v rámci neho sa navrhuje podradiť pod konania o niektorých veciach právnickych osôb. Výsledkom konania môže byť rozhodnutie súdu o obnovení zápisu," vysvetľuje ministerstvo. Týkať sa to bude iba tých firiem, ktoré boli vymazané pre nesplnenie povinnosti premeny menovitej hody, a to bol aj jediným dôvod ich výmazu.

Proces tzv. čistenia obchodného registra začal v nadväznosti na zmeny, ktoré priniesla novela Obchodného zákonníka účinná od 1. októbra 2020. Vymazávané majú byť neaktívne subjekty vrátane tých, ktoré si dlhodobo neplnia povinnosti. Jednou z nich je napríklad neprevedenie menovitej hodnoty vkladov a menovitej hodnoty základného imania zo slovenskej meny na euro.

Kolíková dodala, že chce vedieť, koľko je takýchto spoločností a akým vážnym ťažkostiam momentálne čelia. „S ohľadom na to zvážim v krátkom čase ďalší postup,“ podotkla ministerka spravodlivosti a opätovne vyzvala spoločnosti, ktoré boli z registra vymazané a cítia sa tým dotknuté, aby kontaktovali Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Môžu tak urobiť na mailovej schránke vymazy.orsr@justice.sk.

„Ku dňu 23. novembra 2021 bolo z Obchodného registra SR vymazaných 12.170 zapísaných osôb, ktoré ani po niekoľkých dodatočných možnostiach nesplnili povinnosť premeny základného imania na menu euro,“ spresnil. Zástupcovia subjektov, ktoré sa domnievajú, že nemali byť z registra vymazané, mohli do 3. decembra kontaktovať ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Mária Kolíková