Výstavba cenovo dostupného nájomného bývania by sa mala zvýšiť, umožňuje to novela zákona o ŠFRB

Štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková očakáva zvýšený záujem samospráv aj súkromného sektora o obstaranie nájomných bytov, aby sa rozšírila ich ponuka s cenovo dostupnou výškou nájomného.

07.12.2021 14:07
reality,nehnutelnost,rodinny... Foto: ,
byty
debata

Výstavba cenovo dostupného nájomného bývania v mestách a obciach by sa mala zvýšiť. To je zámerom parlamentom nedávno schválenej poslaneckej novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) a zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková očakáva zvýšený záujem samospráv aj súkromného sektora o obstaranie nájomných bytov, aby sa rozšírila ich ponuka s cenovo dostupnou výškou nájomného.

„Pokračujeme tým v úspešnom trende, keď sa nám vhodným nastavením systému podarilo zvýšiť o viac ako 50 % záujem o podporu na obstaranie nájomných bytov oproti roku 2020,“ povedala v utorok Bruncková (nom. Sme rodina). „Ministerstvo dopravy zároveň predložilo do legislatívneho procesu aj zmeny vykonávacích právnych predpisov v tejto oblasti, ktorými sa nadväzne zavedú ďalšie vylepšenia systému, ako si ich vyžiadala aplikačná prax a moderné trendy vo výstavbe,“ priblížila Bruncková. Ide podľa nej najmä o podporu bezbariérovosti a elektromobility v projektoch nájomných bytov, ako aj financovanie realizácie vegetačných striech na takýchto stavbách.

Boris Kollár Čítajte viac Stotisíc nájomných bytov od Kollára? Namiesto toho hádky v koalícii a tvrdá kritika ekonómov

Parlament schválil novelu zákona o ŠFRB a o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní 25. novembra, účinnosť má nadobudnúť 1. januára 2022. „V prípade preukázania zvýšenia obstarávacích nákladov stavieb nájomných bytov v štádiu realizácie sa umožní zvýšiť financovanie nájomných bytov dodatočným navýšením úveru zo štátneho fondu, a to až do výšky limitu obstarávacieho nákladu, ktorý bol platný v čase priznania pôvodnej podpory,“ uviedol poslanec Miloš Svrček (Sme rodina). Podľa neho je to reakcia aj na aktuálny rast cien stavebných prác a materiálov. „Z rovnakých dôvodov zákon pre nové žiadosti podané od roku 2022 zvyšuje maximálny limit úveru na obstaranie nájomných bytov z doterajších 1 350 eur až na 1 500 eur na štvorcový meter bytu,“ priblížil. Svrček bol jedným z koaličných poslancov, ktorí spomínanú novelu predložili po rokovaní s rezortom dopravy a výstavby.

Zákon tiež umožní poskytnúť úver aj na stavebné úpravy existujúcich bytov v budovách, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou. „Vytvorí sa tak možnosť podpory úprav bytov v meštianskych domoch, čím sa oživia centrá historických miest a pomôže sa aj záchrane historického a kultúrneho dedičstva krajiny,” priblížil Svrček. Po rokovaní s predstaviteľmi ministerstva dopravy sa rozhodli zlepšiť podmienky pri získaní úveru na obstaranie bytu rodinám s maloletým dieťaťom. „Súčasné zvýhodnenia, ktoré sa uplatňujú pre odchovancov detských domovov a rodiny ZŤP osôb, sa použijú aj pre rodiny s maloletými deťmi,“ dodal poslanec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kollár #Sme rodina #nájomné byt