Kuriéri stále chýbajú. Vianoce ich vyťažia na maximum, robiť sa bude niekde aj v sobotu

Nie len pandémiou zasiahnutému gastro sektoru chýba pracovná sila. Denník Pravda taktiež viackrát upozornil na nedostatok vodičov. S chýbajúcimi profesionálnymi vodičmi zápasia aj ostatné firmy ako napríklad Arriva, Dopravný podnik Bratislava. Výnimkou nie sú ani kuriérske spoločnosti.

06.12.2021 16:02
preclievanie, kuriér Foto:
Ilustračná fotka
debata (2)

Objednávanie tovarov cez internet je dnes veľmi populárne. Určitú zásluhu na rozšírenie tohto trendu má aj pandémia koronavírusu. Ľudia si nakupovali radšej cez internet, aby sa vyhli kontaktu s iným človekom, aby minimalizovali nákazu. Na druhej stránke počas tvrdého lockdownu nemali inú možnosť nákupu, keďže obchody boli úplne uzatvorené.

Pracovne vyťažená je aj kuriérka Petronela, ktorá pracuje pre spoločnosť Packeta. „Nie len ja, ale aj moji kolegovia sme veľmi vyčerpaní a pracovne vyťažení.“ V spoločnosti rozvážajú balíčky po celom Slovensku. „Veľmi nám tu chýba posila. Blížia sa Vianoce a nával objednávok je stále väčší a väčší,“ tvrdí. Má strach ako zvládnu Vianoce. „Nejde ani tak o to, že by sme to nezvládli rozniesť, no radi by sme si aj cez sviatky oddýchli a rozložili naše sily,“ poznamenala pre Pravdu Petronela.

Beáta Barlíková, marketingová špecialistka Packety na Slovensku, tvrdí, že potreba ich pracovnej sily na predvianočné obdobie je momentálne pokrytá. V spoločnosti aktuálne pracuje 425 zamestnancov, ktorí sú podľa jej slov plne dostačujúci. „Na vrchol sezóny sa pripravujeme ihneď, ako skončí sezóna predchádzajúca, teda už od januára tohto roku. Ani teraz sme prípravy nepodcenili,“ tvrdí Barlíková.

IMG 20211118 181549 Čítajte viac Štartuje Vianočná pošta. Keď deti napíšu Ježiškovi, dostanú darček

Záujem o doručovanie tovaru objednaného na internete stále rastie. „Zvýšený záujem o doručovanie zásielok vidíme už od začiatku októbra. Každý týždeň rastie počet prepravených zásielok rádovo o státisíce,“ hovorí Barlíková. Najväčší záujem spoločnosť Packeta očakávala tradične na konci novembra a potom až do polovice decembra. S tým súhlasí aj Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty. „V závere roka preto štandardne zvyšujeme spracovateľské a kuriérske kapacity a pripravujeme sa na zvýšenú prevádzku, ktorú očakávame na úrovni 15–20 percentného rastu oproti minulému roku,“ dodáva Dorčáková.

Ako príklad uvádza aj medziročné porovnanie z predošlých rokov – napríklad november 2020 s novembrom 2019 zaznamenali 26,5 percentný nárast a za december 2020 oproti decembru 2019 to bol až 53 percentný nárast balíkových zásielok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Vianoce #Kuriér #doručenie