Pokračovanie článku: Z recyklovaného špaku diaľnica? Vďaka slovenskému študentovi nie sme od toho ďaleko

Rozhovor s Hugom

Kedy u Vás vznikla prvotná myšlienka tohto projektu? A čo bol hlavný dôvod prečo ste sa rozhodli ísť touto cestou?

Už počas štúdia na strednej škole som mal nutkanie začať s projektom smerovaným na ochranu životného prostredia. V uliciach som vnímal enormné množstvo ohorkov a zaujímalo ma, či by sa nedali využiť na niečo prospešné. V rámci samoštúdia na gymnáziu som narazil na vedeckú štúdiu, kde vedci skúmali využitie cigaretových ohorkov v stavebných výrobkoch. Začal som sa v tom vŕtať a doteraz ma to neopustilo. Cigaretový odpad v prírode je veľký problém a budem sa mu venovať dovtedy, kým nevymyslíme komplexné riešenie pre firmy, samosprávy, reštaurácie aj samotných obyvateľov.

Ako to celé prebiehalo? Kedy sa teda nápad preniesol do konečnej podoby?

Po nejakom čase som sa s nápadom recyklácie ohorkov prihlásil do programov pre inovatívne myšlienky. Projekt dostával stále väčšie racio a v istom bode malo zmysel uvažovať nad firmou, aby sme sa tomu mohli venovať na profesionálnej úrovni. Oslovil som teda s nápadom miestnych podnikateľov a vytvorili sme recyklačnú linku na cigaretové ohorky. Pretvárame tak odpad na hodnotnú surovinu, používanú pri výrobe ciest. Nazvať súčasný stav konečnou podobou nechcem, nakoľko sa stále veľa učím a systém zberu aj recyklácie ohorkov neustále modifikujeme.

Víťaz súťaže  „Študentská podnikateľská cena...
Pozbierané ohorky
+1Recyklovateľné ohorky
Čo bolo Vaším najväčším nepriateľom počas práce na projekte?

Za výhodu a zároveň nevýhodu považujem môj vek. Viete si predstaviť, ako asi reagovali ľudia vysokých postavení, keď im o potencionálnom projekte v ich spoločnosti prišiel hovoriť 18 ročný fagan. Postupom času som sa naučil nebojovať s tým, skôr otvorene súhlasiť, že môj vek môže vyvolávať pochybnosti, ale projekt je po 4 rokoch príprav skutočne dotiahnutý po všetkých stránkach.

Okrem toho určite byrokracia, ktorá je na Slovensku všeobecným problémom, no v odvetví odpadového hospodárstva je ešte komplikovanejšia.

Aké plány a vízie máte do budúcna?

V prvom rade sa sústredím na to, aby sme neodbočili od prvotnej myšlienky – recyklovať cigaretové ohorky. Všetky aktivity sú teda smerované za týmto účelom a podriaďujem tomu každú premennú. Aktuálne vytvárame sieť partnerských firiem a inštitúcií, ktoré sa s nami do projektu chcú zapojiť. U partnerov inštalujeme špeciálne zberné nádoby na cigaretové ohorky. Následne na mesačnej zabezpečujeme odvoz ohorkov k nám na prevádzku a ich ekologickú recykláciu. Našim cieľom je zvyšovať počet recyklovaných ohorkov každý deň tak, aby ich čoraz menej končilo na skládkach odpadov alebo v spaľovni. Je to škoda, pretože sú pre nás cenným materiálom, nie odpadom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Študentská podnikateľská cena 2021 #JIC