Pokračovanie článku: Z recyklovaného špaku diaľnica? Vďaka slovenskému študentovi nie sme od toho ďaleko

Absolútnym víťazom je recyklovanie ohorkov

Vedeli ste o tom, že špak je z plastu? Mnoho ľudí túto informáciu neregistruje a pohodlne odhadzuje ohorky voľne do prírody, pritom ich rozklad môže trvať až 15 rokov. Cigaretové ohorky sú vážnym environmentálnym problémom. Kontaminujú vodu a pôdu. Mladému slovenskému študentovi z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave, Hugovi Repáňovi napadlo, že aj takýto plast môže byť znova použiteľný. Dokonca sa z neho môžu vytvárať cesty.

V rámci spoločnosti EcoButt sa pustili do tejto myšlienky a premenili ju na skutočnosť. Vyrábajú zberné nádoby na cigaretové ohorky, vykonávajú zber a recyklujú tento dopad na ekologické cesty. Na koncepte recyklácie cigaretových ohorkov začal Hugo Repáň pracovať ešte počas štúdia na gymnáziu v Žiari nad Hronom. Jeho spolužiaci si pamätajú, ako na chemické semináre nosil špaky v sáčkoch a zapáchala celá chodba.

zväčšiť Víťaz súťaže  „Študentská podnikateľská cena... Foto: Archív: JCI-Slovensko
IMG 5439 Víťaz súťaže „Študentská podnikateľská cena 2021“, Hugo Repáň a Bart Waterloos, managing partner spoločnosti VGD Slovakia
Hugo Repáň, špaky, recyklácia Čítajte viac Študent Hugo má skvelý nápad: Špaky zamieša do asfaltu

Pilotné projekty, kde sa cigaretové ohorky zbierajú a recyklujú, boli spustené s mestom Žiar nad Hronom a viacerými nadnárodnými spoločnosťami ako Amazon či SKC foundry. Neustále sieť partnerov buduje a šíri osvetu o problematike cigaretových ohorkov v prírode. „Verím, že sa nám podarí v rámci Slovenska obsadiť všetky kraje, čo si zároveň bude vyžadovať lepší waste management. Ak bude množstvo dovezeného odpadu na jednu prevádzku priveľké, rozšírime svoju pôsobnosť na východ a západ. Vznikli by tak tri samostatné frakcie projektu, kedy by EcoButt East a EcoButt West zabezpečovali zber a recykláciu v rámci vymedzeného priestoru na mape Slovenska,“ vysvetľuje Repáň.

Okrem toho vstupuje od roku 2023 na základe smernice EK do zákona SR povinnosť výrobcov tabakových výrobkov podieľať sa na čistení prostredia od cigariet. „Radi by sme samosprávam vybudovali možnosť bezplatne využívať koncept EcoButt, nakoľko teraz na problém cigaretového odpadu vynakladajú mestá a obce veľké finančné prostriedky (obyvateľom dvíhajú poplatky)“ dodal Repáň na záver.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Študentská podnikateľská cena 2021 #JIC