Pokračovanie článku: Z recyklovaného špaku diaľnica? Vďaka slovenskému študentovi nie sme od toho ďaleko

Konkurencia zaujímavých nápadov

Ďalším zaujímavým projektom bol prístroj Ultrasonic Leak Detectorm, s ktorým prišiel Adam Bartoš, spoločnosť SIAT, študent Materiálovo-technologickej fakulty STU v Bratislave, so sídlom v Trnave. Toto ručné zariadenie na vyhľadávanie nežiadúcich únikov plynov zo systémov je schopné prinášať nemalé úspory pre výrobné podniky. Pridruženými oblasťami podnikania je prevádzkovanie zákazkovej výroby technológiou 3D tlače, dizajnovanie konštrukčných riešení jednoúčelových strojov, prípravkov a robotizovaných pracovísk.

Jeho druhým paralelne bežiacim projektom je výskum a vývoj pokročilých bionických protéz horných končatín, ktoré majú byť špičkou na trhu a dostupné aj pre žiadateľov o protézu, ktorí sú finančne znevýhodnení. „Mojím cieľom je aby spoločnosť SIAT zmenila do troch rokov prívlastok startup na rešpektovanú technologickú spoločnosť, vytvárajúcu pracovné miesta od upratovačiek po výskumných pracovníkov, generovala zisk a podporovala dobročinné a neziskové iniciatívy v okolí,“ hovorí Bartoš. Spoločnosť chce dať šancu stať sa súčasťou tímu vývojárov najlepším študentom, ktorí zdieľajú rovnakú vášeň pre budovanie niečoho prospešného.

So zaujímavým projektom online knižnice, prišiel študent Filozofickej fakulty UK v Bratislave, Ivan Fratrič. Sprístupňuje literatúru pre širokú masu čitateľov pomocou online knižnice. Spoločne s univerzitami, vydavateľstvami, inštitúciami a autormi vytvárajú zdieľaný priestor e-kníh, ktorý má potenciál meniť nákupné správanie a zvyky spotrebiteľov. Ich víziou je ušetriť zákazníkom finančné prostriedky, partnerom priniesť udržateľnejší biznis model pomocou predplatného, znížiť záťaž na životné prostredie a znížiť percento pirátsky stiahnutých e-kníh. „Povedomie o produkte robíme skôr osobnými stretnutiami, ale v budúcnosti máme v pláne pripravovať rôzne vzdelávacie podujatia, na ktorých zapálení prorektori alebo rektori budú rozprávať o potrebe prechodu do online prostredia,“ vysvetlil Fratrič.

S taktiež veľmi originálnym nápadom prišla Ivana Nováková zo spoločnosi APONI AR, Fakulta elektrotechniky a informatiky, TU v Košiciach. Svoj starp- up založili s cieľom presadiť sa na globálnom trhu v rámci zavádzania inteligentných riešení pre podniky s využitím rozšírenej reality ako pracovného a edukačného nástroja. Ich cieľom je zobrazovanie, spracovanie a integrácia kritických informácií o podnikových procesoch v interaktívnej forme za účelom následnej optimalizácie.

Softvér Aponi View dokáže podniku ukázať neustály inovačný rast s podporou podnikových vízií do budúcna. Smart factory pracuje v inteligentom prostredí, ktoré umožňuje navzájom komunikovať medzi ľuďmi, strojmi a systémami. „Ich blízke prepojenie, zvyšuje efektívnosť, znižuje náklady a šetrí zdroje,“ uvádza na svojom webe firma APONI AR.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Študentská podnikateľská cena 2021 #JIC