Štátni a verejní zamestnanci môžu dostať v budúcom roku jednorazovú odmenu 350 eur

Od 1. júla budúceho roka by sa mali platy štátnych a verejných zamestnancov zvýšiť o 3 percentá.

02.12.2021 17:26
Kontroly na hraniciach policajt Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (7)

Štátni a verejní zamestnanci majú dostať v budúcom roku do konca júna jednorazovú odmenu 350 eur. Od 1. júla budúceho roka by sa mali platy štátnych a verejných zamestnancov zvýšiť o 3 percentá. Po treťom kole rokovaní o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu na rok 2022 o tom na brífingu informoval štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek. Okrem toho by mali mať štátni a verejní zamestnanci v druhom polroku budúceho roka nárok na jeden platený deň voľna navyše. Všetky tieto tri zložky si podľa Klimeka v budúcom roku vyžiadajú cez 325 miliónov eur.

„Myslím si, že sme sa významným spôsobom posunuli," povedal štátny tajomník Klimek. Jednorazovú odmenu v sume 350 eur by mohli podľa neho zamestnávatelia v štátnej správe vyplatiť už v januári budúceho roka a zamestnávatelia v samospráve do 30. júna budúceho roka. „Je to ponuka reflektujúca hranicu rozpočtových možností Slovenskej republiky a samospráv," povedal.

Miroslav Garaj, country Manager Slovakia v personálnej agentúre Grafton Čítajte viac Platy zaznamenali raketový rast. Odborník však vysvetľuje, aká je realita

Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová ocenila, že rokovania sa posunuli k ponuke, ktorá „nie je nulou“. 'Vláda totiž pôvodne navrhovala nulový nárast platov v štátnej a verejnej službe na rok 2022. Odborári však podľa nej ešte nezaujali definitívny postoj k ponuke od vlády. „Rozhodujeme kolektívne, musíme si ponuku interne odkomunikovať aj s členskou základňou," povedala. Návrh vníma ako definitívnu ponuku od štátu na rok 2022. Definitívne stanovisko k tejto ponuke odborári oznámia 8. decembra tohto roka.

Platy zamestnancov pracujúcich v štátnej službe a vo verejnom záujme sa v tomto roku nezvyšovali. Od začiatku roka 2019 sa platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe zvýšili o 10 percent a od začiatku roka 2020 o ďalších 10 percent.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #verejná správa #zamestnanci