Manažéri na detektore lži a personálne zmeny, prezident finančnej správy odkryl očistný proces v inštitúcii

Pred rokom v čase nástupu na funkciu prezidenta FS dal verejnosti dva sľuby. Prvým bol lepší výber daní a druhým očistný proces, ktorý by zlepšil imidž inštitúcie.

01.12.2021 16:44
Žežulka, Matovič, tk, Foto:
debata (4)

Český manažér Jiří Žežulka je presne rok vo funkcii prezidenta finančnej správy (FS). Rozhodol sa napraviť pošramotenú povesť inštitúcie, s ktorou sa spájajú policajné zásahy NAKA pre podozrivé IT tendre za desiatky miliónov eur z čias minulej vlády a niekoľko obvinených ľudí.

Pred rokom v čase nástupu na funkciu prezidenta FS dal verejnosti dva sľuby. Prvým bol lepší výber daní a druhým očistný proces, ktorý by zlepšil imidž inštitúcie.

balíky, eshop, online nakupovanie Čítajte viac Finančná správa sprístupnila nový portál na preclievanie zásielok z krajín mimo únie

Lepší výber daní

Za desať mesiacov tohto roka vybrala finančná správa o 13,4 percenta viac daní, ako sa pôvodne plánovalo. Na tlačovej besede venovanej vyhodnoteniu ročného pôsobenia vo funkcii to uviedol Jiří Žežulka s tým, že ide o sumu 1,2 miliardy eur. Okrem toho sa upriamil aj na inkaso daní po daňovej kontrole. Pred jeho nástupom do funkcie bolo podľa neho inkaso dane po daňovej kontrole na úrovni štyroch percent, v súčasnosti ide o vyše 12 percent.

Okrem toho sa podľa Žežulku darí daniarom lepšie bojovať s daňovými únikmi. Lepšie je na tom inštitúcia aj pri využívaní predbežných opatrení. „Nepriniesli sme novú legislatívu, len sme ju začali naozaj využívať,“ povedal Žežulka pred novinármi.

Finančná správa sa podľa jeho slov tiež snaží presadzovať proklientský prístup. Pripravila tak viaceré opatrenia pre lepšiu komunikáciu a informovanosť s verejnosťou.

Očista inštitúcie

Druhým sľubom bolo pomocou očisteného procesu zlepšiť imidž daniarov. Do konca októbra tohto roka sa podľa neho vymenilo 17 z 25 vrcholových manažérov. Od júla tohto roka sú podľa neho výberové konania doplnené o detektor lži. „Zahŕňa v sebe psychofyziologické vyšetrenie pravdovravnosti, detektor lži," povedal s tým, že o povinnú náležitosť pre to, aby sa osoba mohla stať manažérom na finančnej správe. „Nie je to nič nového, čo by zákon neobsahoval," upozornil.

Podľa neho trvalo až 46 mesiacov, aby sa začal nástroj využívať. Toto opatrenie sa podľa Žežulku uplatňuje preto, aby očistili inštitúciu od ľudí, čo tam nemajú čo hľadať.

Na druhej strane sú aj veci, ktoré sa finančnej správe nepodarilo zrealizovať. Žežulka ich nazval výzvy do budúcnosti. Ide napríklad o skrátenie dĺžky daňových kontrol, zvýšenie užívateľského komfortu na portáli finančnej správy či ďalšia elektronizácia daňového úradu a zlepšovanie služieb klientom.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ocenil prácu nového prezidenta. „Keď chceme od ľudí, aby platili dane, tak kľúčovou úlohou bolo vylepšenie imidžu,“ povedal na tlačovej konferencii. Podľa neho tak jednoznačne nastal proces čistenia čo a týka personálnej stránky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #výber daní #očista