Dozerá na finančný trh v NBS: Pôžičky ohrozujú penzie. Polovicu nových úverov si dlžníci berú do dôchodku

Pandémia záujem Slovákov o pôžičky nezastavila. Naopak, zadlžujú sa čoraz viac. Problém vzniká najmä u starších dlžníkov, čoraz častejšie si totiž splácanie berú aj niekoľko rokov do dôchodku. Čísla postupne rastú a riziká súvisia najmä s tým, že čím neskorší je dôchodkový vek, tým väčšie je riziko, že vám nebudú stačiť financie, vysvetľuje Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability Národnej banky Slovenska (NBS).

29.11.2021 14:11
SR NBS financie stabilita november 2018 BAX Foto:
Na snímke riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni Národnej banky Slovenska (NBS) Marek Ličák.
debata

Vydali ste novú Správu o finančnej stabilite, čím výsledky analýzy najviac prekvapili?

Prekvapujúcich trendov sme si všimli viacero. Z pozitívneho hľadiska je to napríklad, že prvé dve vlny koronakrízy sa na finančnom sektore výraznejšie neprejavili. Dobrú pozíciu majú aj domácnosti a podniky, hoci viacero častí týchto sektorov pandémia zasiahla. Novým prekvapením je opätovné zrýchlenie zadlžovania sa domácností. Od začiatku roka ide objem úverov, ktoré im banky poskytujú, nahor. To súvisí aj s realitným trhom a so zdražovaním nehnuteľností. Podnikový sektor zas rieši problém narušením dodávateľsko-odberateľských vzťahov, ktoré má postupne vplyv na výrobu, dostupnosť vstupov. Všetky tieto trendy budú novou výzvou pre bankový sektor.

Analýza spomína aj nárast podielu seniorov, ktorí si berú úvery. Prenášajú splátky prakticky do dôchodku. Tento trend sa objavil už začiatkom roka, ako sa vyvíja?

Kontinuálne to rastie. Ak sa pozrieme na úvery, kde sú obaja dlžníci v dôchodkovom veku v čase splatnosti úveru, je to zhruba 35 percent, ak je to jeden dlžník v dôchodkovom veku, hovoríme o 50 percentách poskytovaných úverov. Čísla postupne rastú a riziká súvisia najmä s tým, že čím neskorší ten dôchodkový vek je, tým väčší šok môžete zažiť.

financie, finančný poradca, finance adviser Čítajte viac Na naše úvery už nestíhajú ani platy. Dlhy Slovákov rastú najrýchlejšie v EÚ

Prečo?

S dôchodkom vám klesá príjem, to je prvá vec. Zároveň však aktuálne vývoje naznačujú, že pomer penzie vyplácanej v budúcnosti k pôvodnému príjmu je čoraz nižší, často sa hovorí o dlhodobej neudržateľnosti dôchodkového systému – štát bude nútený vyplácať vám nižší dôchodok. To sú dlhodobé riziká, na ktoré chceme upozorňovať už teraz, aby na to banky mysleli.

Video
Ide o peniaze: Konsolidácia úverov s Evou Šablovou zo spoločnosti FinGo.sk. Odvysielané 2. 6. 2021.

Tvrdíte, že v tejto chvíli ešte nie je nutné do systému zasahovať. V prípade, že by sa situácia zhoršila, aké kroky by ste odporúčali?

Momentálne určite nepovažujem za potrebné meniť aktuálne nastavenie parametrov úverov. Týmto rizikom prechodu do dôchodku sa však budeme hlbšie zaoberať. Už teraz vidíme priestor na zmenu napríklad v spôsobe, akým banky rátajú nový príjem dôchodku, aký koeficient použiť na prepočet budúcich dôchodkov pri nastavovaní úverov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky #úvery #dôchodok