Pokračovanie článku: Na naše úvery už nestíhajú ani platy. Dlhy Slovákov rastú najrýchlejšie v EÚ

Kedy praskne realitná bublina?

Analýza Národnej banky Slovenska (NBS) nezabudla ani na tému realitnej bubliny. Pri zrýchľujúcich sa cenách nehnuteľností sa totiž zvyšuje riziko, že silný dopyt a očakávania, že rýchly rast cien bude dlhodobo pokračovať, postupne nehnuteľnosti nadhodnotí. A ak sa dynamicky rastúci trh nehnuteľností včas nepribrzdí, bude mu hroziť následná korekcia – teda pokles cien.

NBS preto zdôrazňuje, že je potrebné s bankami diskutovať o štrukturálnych faktoroch, ktoré prispievajú k zhoršovaniu situácie, ako je slabo rozvinutý trh nájomného bývania či otázka nízkeho zdanenia nehnuteľností.

Ziskovosť bánk

Dvořáček ocenil to, že akcionári bánk uplatnili zodpovednú dividendovú politiku, vďaka čomu sú banky kapitálovo ešte silnejšie ako pred pandemickou krízou. „Ziskovosť bánk sa po minuloročnom prepade približne o jednu štvrtinu vrátila na predkrízovú úroveň," zdôraznil člen bankovej rady NBS.

Hlavným dôvodom je podľa neho obozretný prístup akcionárov bánk na začiatku pandémie. Akcionári bánk podľa neho rešpektovali odporúčania dohľadov o nevyplácaní dividend. Takýto pozitívny vývoj je podľa neho v celej Európskej únii.

Kríza podľa Dvořáčka výraznejšie nezasiahla ani poisťovne. „Zisk poisťovniam vzrástol, a to najmä vďaka neživotnému poisteniu," povedal. V neživotnom poistení totiž podľa neho klesla škodovosť. Podľa neho môže ísť o dočasný následok pandémie. Úbytok nastal podľa neho v životnom poistení. Nenaplnili sa však podľa neho obavy z masívneho odkupovania životných poistiek.

V oblasti kolektívneho investovania a dôchodkov podľa neho nastal dynamický nárast aktív. Tieto aktíva sú podľa Dvořáčka menej výnosové a preto sa zvyšoval záujem sporiteľov o investovanie do fondov. Najväčší záujem bol o akciové a zmiešané fondy.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #hypotéka #NBS #zadlžovanie