Pokračovanie článku: Na naše úvery už nestíhajú ani platy. Dlhy Slovákov rastú najrýchlejšie v EÚ

Dôchodcovia s hypotékami

Údaje z iných krajín naznačujú, že podiel úverov, ktoré budú splácané aj po odchode do dôchodku, je na Slovensku dokonca vyšší ako v niektorých európskych krajinách s vyššou mierou zadlženosti domácností. Na riziká upozorňuje NBS už od jari.

Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability NBS, potvrdil, že trend rastie, napriek tomu, že koeficient výpočtu dôchodkov bude v budúcnosti podstatne nižší.

„To znamená, že dostanete menej peňazí, ako dostávajú dnešní dôchodcovia. Keď sa k tomu pripoja zdravotné problémy a iné neistoty, je to jasné riziko,“ vysvetlil ekonóm s tým, že NBS má v úmysle sa témou hlbšie zaoberať aj do budúcna. Zároveň však zdôraznil, že najlepšie opatrenie je, keď si ľudia znížia riziko problémov splácať úver na dôchodku sporením.

podnikanie, žena, práca, úsmev, home office Čítajte viac Veľké porovnanie úverových produktov. Kedy a na čom sa dá ušetriť? (+ tabuľky)

S tým súhlasia aj ďalší ekonómovia. „Ak má dlžník finančnú rezervu vo výške aspoň troch mesačných výdavkov, riziko z nesplácania je výrazne nižšie. Túto rezervu by si mal vytvoriť ešte pred zadlžením sa, prípadne si ju začať vytvárať hneď s načerpaním úveru. Je bezpečnejšie vziať si vyšší úver a mať popri ňom finančný vankúš, než načerpať nižší úver a voľné peniaze použiť na dofinancovanie,“ vysvetlil Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Dobiš odporúča súbežne s úverom si zriadiť sporenie so zhodnotením ideálne s rovnakým dátumom, ako je dátum splátky úveru. Budete si tak nevedomky vytvárať rezervu, ktorá sa neskôr môže ukázať ako kľúčová.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #hypotéka #NBS #zadlžovanie