Na naše úvery už nestíhajú ani platy. Dlhy Slovákov rastú najrýchlejšie v EÚ

Na naše dlhy už nestíhajú ani platy. Najnovšia preventívna prehliadka, ktorú našej ekonomike spravila Národná banka Slovenska (NBS), ukázala, že ekonomické správanie ľudí s novou vlnou covidu opäť prekvapilo. Záujem nakupujúcich sa zmenil - namiesto zásob múky, ryže či toaletného papiera berú vo veľkom útokom realitné kancelárie a pobočky bánk.

29.11.2021 11:02 , aktualizované: 19:22
financie, finančný poradca, finance adviser Foto:
Ilustračné foto.
debata (41)

V správe o finančnej stabilite, ktorú regulátor zverejňuje dvakrát ročne, upozorňuje, že sa zadlžujeme najrýchlejšie v Európskej únii (EÚ). „Rastie pomer dlhu slovenských domácností k ich príjmom, a to najrýchlejšie v EÚ. Je to predovšetkým v dôsledku rastúceho podielu zadlžených ľudí v celkovej populácii,“ upozorňuje NBS.

Rast úverov domácnostiam sa po dlhoročnom útlme zrýchlil v marci 2021, keď sa rozbehol najrýchlejšie od roku 2008. Požičiavame si najmä na hypotéky, ale aj na spotrebné úvery. Celkový dlh slovenských domácností vzrástol za rok o 8 percent.

Domácnosti motivuje hlavne viditeľné zdražovanie spotrebného tovaru, potravín a najmä stavebných materiálov. „Vytvára sa tak tlak kúpiť skôr, aj keď na to nemám peniaze, pretože ak to kúpim neskôr, preplatím to,“ vysvetlil Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.

SR NBS financie stabilita november 2018 BAX Čítajte viac Dozerá na finančný trh v NBS: Pôžičky ohrozujú penzie. Polovicu nových úverov si dlžníci berú do dôchodku

Prejavuje sa silná konkurencia medzi bankami, viditeľná na znižovaní úrokových sadzieb. Inak povedané, stojíme pred otázkou, prečo si nepožičať, keď sú peniaze lacné? Napríklad nové hypotéky sa dávali v priemere v októbri už pod jedným percentom. A dá sa ísť aj nižšie. Niektoré banky ponúkajú úroky na hypotéky už od 0,4 percenta.

„Rekordne nízke úrokové sadzby sú u nás jedny z najnižších v EÚ, sú dokonca nižšie ako inflácia. Požičiavame si teda lacnejšie, ako sa zdražujú produkty, ktoré si za požičané peniaze kupujeme,“ pokračoval Dobiš. Motivácia požičiavať si je tak obrovská. Naopak, sporiť si už nižšia.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #hypotéka #NBS #zadlžovanie