Koncoročné odmeny sa chystá vyplácať vyše polovica firiem na Slovensku. Naopak, ruší ich 15% zamestnávateľov

Záver roka sa nezadržateľne blíži. S ním aj možnosť pre firmy vyplácať koncoročné odmeny pre svojich zamestnancov. Aký vplyv bude mať pandémia na bonusy a ako ovplyvnil pandemický rok výšku platov?

29.11.2021 10:12
muži, práca, rozhovor, kolegovia, spolupráca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Koncoročné odmeny sa chystá za tento rok vyplácať 54% firiem na Slovensku. Z nich 31% v rovnakej výške ako v minulosti, zatiaľ čo 23% ich v dôsledku negatívnych dopadov pandémie na podnikanie oproti roku 2020 zníži. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu spoločnosti Datank pre ČSOB na reprezentatívnej vzorke 400 živnostníkov a firiem.

Ten okrem iného ukázal aj to, že v dôsledku pandémie pristúpilo k plošnému zníženiu platov 8% zamestnávateľov, zatiaľ čo 11% firiem mzdy plošne zvyšovalo, píše sa v tlačovej správe ČSOB.

podnikanie, žena, práca, úsmev, home office Čítajte viac Veľké porovnanie úverových produktov. Kedy a na čom sa dá ušetriť? (+ tabuľky)

Kde sa chystajú vyplatiť odmeny

Na odmeny sa tak môžu tento rok tešiť zamestnanci v 17% malých, 48 % stredne veľkých a 64% veľkých firiem. Najväčší podiel firiem, ktoré sa chystajú vyplácať koncoročné odmeny, je z oblasti spracovateľského priemyslu (77% zamestnávateľov v sektore plánuje vyplatiť odmeny) a oblasti poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu (73% zamestnávateľov v sektore plánuje vyplatiť odmeny).

Naopak, k rušeniu odmien pristupuje tento rok 15% opýtaných zamestnávateľov, najmä z radov stredne veľkých a väčších firiem. Z pohľadu odvetví nie je prekvapením, že dominujú najmä podnikatelia pôsobiaci v oblasti ubytovacích služieb a stravovania. V porovnaní s minulým rokom ich pre rok 2021 zrušilo až 39% opýtaných. Potvrdzuje to len fakt, že ide o jeden z najvýraznejšie zasiahnutých sektorov dopadmi pandémie aj nevyhnutnými preventívnymi opatreniami pre spomalenie jej šírenia.

Pandémia a výška mzdy

V rámci prieskumu sa banka zamestnávateľov pýtala aj na to, či v dôsledku pandémie menili svojim zamestnancom alebo zamestnankyniam výšku mzdy. V priemere traja zo štyroch oslovených (72%) uviedli, že k ich úpravám či už smerom nahor alebo nadol zatiaľ nepristupovali.

Každá desiata firma (11%) mzdy plošne navyšovala, pričom išlo o niečo častejšie o tie väčšie spomedzi z nich (14,5%). Naopak, k plošnému znižovaniu bolo nútených pristúpiť 8% opýtaných zamestnávateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #koncoročné odmeny #pandémia