Pokračovanie článku: Proti Matovičovej reforme sa dvíha vlna kritiky. Strana Za ľudí chce naopak realizovať návrhy čo najskôr

Reforma áno, ale v postupných fázach

Zrejme najviac pozitívne sa k reforme stavia strana Za ľudí. Podľa šéfky strany Za ľudí Veroniky Remišovej komplexnú reformu nebola schopná presadiť žiadna vláda za 15 rokov. „Oceňujeme výraznú podporu rodín, talentov a zjednodušenie daňovo-odvodového systému,“ povedala s tým, že reforma má ambíciu posunúť krajinu dopredu. Navrhujú preto konať hneď.

No aj v rámci strany chcú ešte o nej diskutovať. Reformu by mala vláda rozložiť do viacerých fáz. Ako prvé by sa mali zaviesť najjednoduchšie, najúčinnejšie a najmenej sporné opatrenia, vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii hlavný ekonóm strany Za ľudí Tomáš Meravý. Ten pôsobí aj ako poradca ministra financií. Podľa neho tak ide napríklad o zjednotenie dane z príjmu, zníženie sadzieb či zvyšovanie daňového bonusu na deti.

VIDEO: Prečo je dôležité podľa Tomáša Meravého (Za ľudí) rozfázovať daňovú reformu

Video

Postupným zavádzaním reformy sa podľa neho čo najskôr dostaví pozitívny efekt pre slovenskú ekonomiku. Má to však aj inú výhodu. Koalícia tak získa viac času na diskusiu pri sporných návrhoch a prípadne aj na hľadanie alternatívnych riešení. Strana Za ľudí poslala rezortu financií zoznam opatrení, ktoré by sa mali realizovať v prvej fáze reformy.

Pri firmách ide o zavedenie jednotnej 19-percentnej sadzby dane z príjmov, flexibilné odpisy majetku, skupinové zdaňovanie či zvýšenie dane z dividend. Rovnako ako Matovič presadzujú napríklad zavedenie e-faktúry a plánujú zaviesť opatrenia proti podvodom. Na druhej strane pri fyzických osobách je to o zavedenie 19-percentnej sadzby dane z príjmov, zvýšenie a zjednotenie daňového bonusu na 70 eur mesačne na dieťa, zníženie sadzby sociálneho poistenia o jeden percentuálny bod, ako aj zrušenie odvodových a daňových výnimiek.

Meravý ubezpečil, že návrh strany je fiškálne neutrálny. To znamená, že príjmy a výdavky budú rovnaké. Okrem toho má byť rovnaká úspora u právnických osôb, ako aj u fyzických osôb. Na príjmovej stránke štátu navrhuje strana Za ľudí znížiť výdavky na zbrojenie, zvýšiť odvody z hazardu, zvýšiť dane z alkoholu a cigariet či vyššie ekologické dane. Všetky tieto zmeny by mohli priniesť do štátneho rozpočtu vyše pol miliardy eur.

Priestor na diskusiu vidí strana Za ľudí pri nahradení súčasných paušálnych výdavkov paušálnou daňou vo výške 29 percent. „Je to návrh v skorom štádiu, chýbajú prepočty dosahov na daňovníkov a štátny rozpočet," povedal Meravý s tým, že uznáva potrebu narovnať deformácie v systéme. Pri SZČO by sa podľa neho mali opatrenia realizovať postupne, aby sa žiadnej SZČO drasticky nedotkli.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #živnostníci #Igor Matovič #daňová reforma