Proti Matovičovej reforme sa dvíha vlna kritiky. Strana Za ľudí chce naopak realizovať návrhy čo najskôr

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) predstavil verejnosti, ako aj svojim koaličným partnerom dlhoočakávanú daňovú reformu. Bola taká rozsiahla, že si na jej prezentáciu vyhradil až štyri dni. Prvé reakcie však nenaznačujú nič dobré. Vlna kritiky sa zdvihla napríklad zo strany odborárov či živnostníkov.

25.11.2021 17:30
Igor Matovič ďaňová revolúcia Foto:
Služby deťom
debata (10)

Prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Marián Magdoško kritizuje napríklad to, že minister financií započítal do príjmov zamestnanca sociálny fond a stravné. Magdoško upozorňuje, že pri tvorbe reformy Matovič nepozval k rokovaciemu stolu partnerov. „Je to totálna ignorácia," povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Matovič, daňová revolúcia, Čítajte viac Zamestnanec verzus živnostník. Kto na daňovej revolúcii získa a kto stratí? Jedna skupina veľmi zaplače (+ tabuľky prepočtov)

Matovič podľa neho klamal, keď tvrdil, že na reforme získa 99 percent zamestnancov. Prezident KOZ ďalej uviedol, že čisté mzdy stúpnu len tým zamestnancom, ktorí zarábajú viac ako dvetisíc eur. Všetkým ostatným zamestnancom podľa neho čisté mzdy po reforme klesnú.

Denník Pravda sa podrobne pozrel na výpočty pre zamestnancov, ako aj živnostníkov. Zamestnanci si polepšia, najviac však tí s najväčšími príjmami. Priemerná mzda je v súčasnosti vyše 1 200 eur. Ak počítame, že väčšina zamestnancov na Slovensku osciluje okolo tejto sumy, mesačne si polepšia o pár eur. Pri tisícke v hrubom je to podľa výpočtov o tri eurá viac a pri dvojtisícovom hrubom príjme si zamestnanec polepší o 78 eur.

Diskusia o daňovo-odvodovej reforme chýbala aj Slovenskému živnostenskému zväzu, ktorý žiada ministra financií, aby reformu o zdaňovaní živnostníkov stiahol. „Výsledný návrh nijako nereflektuje skutočné problémy živnostníkov a malých podnikateľov, ba naopak, vyvoláva obavy a predstavuje novú hrozbu pre túto pandémiou ťažko skúšanú časť podnikateľského spektra,“ dodáva zväz.

Podľa neho tiež nie je vhodné porovnávať zamestnanca a živnostníka. Ich status je podľa zväzu neporovnateľný, pretože jeden vykonáva závislú činnosť a druhý podniká na vlastnú zodpovednosť, ručí celým majetkom a dokonca sám zamestnáva iné osoby.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #živnostníci #Igor Matovič #daňová reforma