Pokračovanie článku: Zamestnanec verzus živnostník. Kto na daňovej revolúcii získa a kto stratí? Jedna skupina veľmi zaplače (+ tabuľky prepočtov)

Živnostníci draho zaplatia za revolúciu

Denník Pravda prepočítal, ako budú vyzerať platy po novom pri zamestnancoch a živnostníkoch s príjmami 1000, 2000 a 4000 eur.

Živnostníci budú mať dve možnosti, ako zaplatiť odvody a dane. Buď si nebudú účtovať reálne výdavky a zaplatia iba jednu 29-percentnú daň. A tam sa pre nich povinnosti končia, keďže v nej sú zlúčené všetky ostatné odvody. Skončia tak v súčasnosti známe paušálne výdavky. Ak bude takto fungovať živnostník po Matovičovom návrhu, pri tisícovom príjme si pohorší o 23 eur. Pri dvojtisícovom príjme si pohorší o 290 eur, pri štvortisícovom príjme si pohorší o 238 eur. V súčasnosti približne 220-tisíc živnostníkov z celkových 321-tisíc využíva paušálne výdavky.

Po Matovičových zmenách tak títo ľudia zaplatia štátu oveľa viac. Dosiahne tým deklarovaný cieľ – viac ich zaťažiť, keďže podľa neho dnes platia do štátnej kasy iba málo. Zatiaľ však minister financií nezverejnil, koľko z daní si bude odvádzať napríklad na dôchodok, čo je kľúčová informácia.

Druhou možnosťou je, že si budú účtovať výdavky a následne zaplatia z príjmu odvody vo výške 29 percent a daň z príjmov vo výške 19 percent. V takomto prípade pri príjme 1¤000 eur si pohoršia o desať eur. Pri príjme dvetisíc eur si polepšia o 38 eur. Pri príjme štyritisíc eur si polepšia o 173 eur.

Ako vidieť z prepočtov, Matovičova revolúcia bude pre desaťtisíce samostatne činne zárobkových osôb znamenať vyššie dane. Tieto zmeny môžu mať podľa oslovených odborníkov dosahy aj v realite. Podľa ekonomického analytika Tatra banky Tibora Lörincza sa časť SZČO presunie do radov zamestnancov, časť možno zvolí inú právnu formu na svoje podnikanie – napríklad spoločnosť s ručením obmedzeným.

Predstavená reforma by sa podľa daňového poradcu Tomáša Janoušeka zo spoločnosti Xtend dotkla absolútne všetkých SZČO a vo väčšine prípadov by platili viac ako pri súčasnom systéme. „Najviac sa však zmeny dotknú tých, ktoré dosiaľ uplatňovali paušálne výdavky,“ opisuje situáciu pre Pravdu Janoušek.

Lukačovičová odhaduje, že paušálna daň bude výhodná pre živnostníkov, ktorí podnikajú popri štúdiu alebo zamestnaní. Tie SZČO, čo podnikajú „na plný úväzok“, budú hľadať iné cesty. Podľa nej sa vrátime k dobe, keď sa budú vo svojom podnikaní snažiť obhájiť čo najviac daňových výdavkov, prípadne budú uvažovať nad iným daňovým domicilom v okolitých krajinách. „Nevylučujem ani to, že znovu zažijeme boom jednoosobových eseročiek,“ tvrdí Lukačovičová.

V posledných rokoch sa postupne zvyšuje podiel pracovných ponúk, ktoré ponúkajú prácu na živnosť. Kým v roku 2018 bol ich podiel skoro 11 percent, tak v tomto roku je to už vyše 14 percent. Nikola Richterová zo spoločnosti Profesia uvádza, že v tomto roku je najviac ponúk na živnosť v obchode, IT, stavebníctve, vo výrobe, v doprave, strojárstve, ekonomike, vo financiách a v účtovníctve, v cestovnom ruchu a gastrosektore, v elektrotechnike a energetike a marketingu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #reforma #zamestnanci #živnostníci #Igor Matovič