Zamestnanec verzus živnostník. Kto na daňovej revolúcii získa a kto stratí? Jedna skupina veľmi zaplače (+ tabuľky prepočtov)

Veľká daňová revolúcia z dielne Igora Matoviča (OĽaNO) je na svete. Teraz však nastáva tá dôležitejšia časť. A to zháňanie podpory u koaličných partnerov, aby sa jeho sľuby stali v roku 2023 realitou. Jedno je však už teraz isté. Ak sa zmeny zavedú do praxe, zásadne sa dotknú zamestnancov, ako aj živnostníkov.

24.11.2021 15:55
Matovič, daňová revolúcia, Foto: , ,
debata (12)

Podľa Matoviča by až 99 percent zamestnancov malo mať po reforme na konci mesiaca viac peňazí v peňaženkách. Na druhej strane nový systém udrie vyšším zdanením na živnostníkov (tiež aj SZČO či samostatne zárobkovo činná osoba).

Podľa výpočtov k najväčšej strate dôjde pri živnostníkoch s príjmom okolo 2000 eur mesačne, ktorí využívali paušálne výdavky. Ich miera daňovo-odvodového zaťaženia sa zvýši skoro dvojnásobne – približne z 15 percent až na 29 percent.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič predstavil 4. časť revolúcie: Živnostníkov čakajú vyššie dane

Odborníčka na účtovníctvo a dane Jaroslava Lukačovičová tvrdí, že ak sa na vec pozrieme z pohľadu čistého príjmu zamestnanca a SZČO, finančne to vychádza tak, že bude na tom lepšie zamestnanec. Upozorňuje však, že „zamestnanec príde o benefity typu príspevok na gastrolístky či stravovanie či rekreačný poukaz. Tieto náklady si bude musieť hradiť sám zo svojho čistého príjmu,“ tvrdí pre Pravdu.

VIDEO: Matovič o zmenách pre živnostníkov

Video

Exminister financií za Smer Ladislav Kamenický kritizuje nový návrh z dielne rezortu financií s tým, že bude likvidačný pre časť živnostníkov. Ak by návrh prešiel, mnohí si podľa neho živnosť zrušia alebo založia jednoosobovú eseročku. „Výsledkom môže byť aj nárast šedej ekonomiky,“ domnieva sa Kamenický.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #reforma #zamestnanci #živnostníci #Igor Matovič