Ako živnostník ušetrí v novom systéme? Mihál opäť prepočítal Matovičovu revolúciu

Aké je súčasné daňovo-odvodové zaťaženie SZČO – napríklad živnostníka, ktorý si uplatňuje skutočné výdavky povedzme pri remeselných živnostiach, kde má pomerne vysoké vstupné náklady na strojové vybavenie, nástroje, materiál, energie a podobne? Exminister práce Jozef Mihál prepočítal daňovo-odvodové zaťaženie SZČO podľa súčasnej legislatívy a porovnal ju s návrhom, ktorý v pondelok prezentoval minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

23.11.2021 10:03
vyplĺňanie dokumentov Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Štvrtá časť daňovej revolúcie Igora Matoviča si posvietila na samostatne zárobkovo činné osoby, teda SZČO či živnostníkov. Podľa Matoviča totiž mnohí z nich obchádzajú zákon a príliš málo prispievajú na chod štátu. Vymyslel preto nové pravidlá, podľa ktorých by zvýšil daň a odvod, či zaviedol namiesto paušálnych výdavkov takzvanú paušálnu daň.

Mihál, ktorý prepočítaval rôzne daňové reformy aj v minulosti a jeho príklady citoval aj Matovič, si tentoraz zobral príklad živnostníka, ktorý si za mesiac práce vyfakturuje cenu svojej práce postupne vo výške 1000 eur, 2000 eur a 4000 eur.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič predstavil 4. časť revolúcie: Živnostníkov čakajú vyššie dane

„Ak napríklad za mesiac svojej práce fakturuje spolu 5000 eur, z čoho 4000 eur je suma pripadajúca na odpisy strojov, nástroje, materiál, energie a ďalšiu nevyhnutnú réžiu, tak 1000 eur je podiel na fakturovanej sume daný ako cena práce živnostníka," uvádza Mihál.

Ako to vyzerá dnes

Prepočet daňovo-odvodového zaťaženia rok 2022 Foto: Zdroj: Jozef Mihál, Relia.sk
mihal prepocet rok 2022 2 Prepočet daňovo-odvodového zaťaženia rok 2022

Súčasné odvody SZČO sú 47,15 % z vymeriavacieho základu. Vymeriavací základ je daný ako hrubý príjem znížený o výdavky (výdavky bez odvodov) deleno koeficient 1,486. Ak je cena práce (teda príjem znížený o skutočné výdavky bez odvodov) vo výške 1000 eur, vymeriavací základ je 673 eur.

Výsledný základ dane sa určí ako hrubý príjem znížený o výdavky, o odvody a o nezdaniteľnú čas­ť.

Pri ročnom hrubom príjme do 49790 eur je v roku 2022 sadzba dane SZČO z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov 15 %.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #Jozef Mihál #živnostníci #Igor Matovič #daňovo-odvodové zaťaženie #daňovo-odvodová reforma