Pokračovanie článku: Ako živnostník ušetrí v novom systéme? Mihál opäť prepočítal Matovičovu revolúciu

Ako to bude vyzerať po Matovičových zmenách

Po „Daňovej revolúcií“ zaplatí SZČO zo základu dane 29% odvod a 19% daň. Vyzerať to bude takto:

Prepočty Jozefa Mihála

Ako bude vyzerať nové daňovo-odvodové zaťaženie živnostníkov

Fotogaléria
Prepočet daňovo-odvodového zaťaženia rok 2022
Prepočet daňovo-odvodového zaťaženia rok 2023
+1Paušálne výdavky SZČO rok 2022

„Pri SZČO, ktorá uplatňuje skutočné výdavky, je jasne vidieť, že s narastajúcim príjmom budú SZČO z reformy profitovať. Mierne budú profitovať aj SZČO s príjmom na úrovni okolo 700–800 eur – čo v tabuľke nie je vidieť – ťažiť budú zo zrušenia minimálnych odvodov," vysvetľuje Mihál.

Ako živnostníci zdaňujú výdavky?

Daňovo-odvodové zaťaženie SZČO, ktorá si uplatňuje paušálne výdavky, je podľa Mihála v súčasnosti výhodné. A to tým viac, čím menšie (ideálne nulové) sú jej skutočné výdavky.

V tabuľke sú príklady o troch SZČO, ktoré majú prakticky nulové skutočné výdavky, pričom za mesiac svojej práce fakturujú sumy 1000 eur, 2000 eur a 4000 eur.

SZČO si znižuje zdaniteľný príjem o paušálne výdavky vo výške 60 % príjmu. Paušálne výdavky sú najviac 20000 ročne (pri prepočte na mesiac najviac 1666,67 eur mesačne). Optimálne využitie paušálnych výdavkov sa dosiahne pri príjme do 33333 eur ročne.

Vymeriavací základ je daný ako hrubý príjem znížený o paušálne výdavky deleno koeficient 1,486. Vymeriavací základ je počas roka 2022 najmenej vo výške 566,50 eur.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #Jozef Mihál #živnostníci #Igor Matovič #daňovo-odvodové zaťaženie #daňovo-odvodová reforma