Pokračovanie článku: Šéf Arrivy o problémoch v Bratislave: Vyriešime ich, zvýšime platy a dovezieme šoférov z Ukrajiny

Ultimátum: Päť pracovných dní

Arriva sa spolieha na to, že lákadlom bude najmä štvortisícový extra nástupný bonus. Ten jej schválili aj nemeckí akcionári. Dokonca už naň reagovali aj prví záujemcovia. „Trh sa rozhýbal, prichádza množstvo prihlášok,“ prezradil v piatok Ivan. Po ohlásení bonusu eviduje 55 nových záujemcov o prácu, z toho 50 na pozíciu vodiča. Arrive aktuálne chýba na štandardnú prevádzku stovka vodičov.

Štedrý finančný príspevok však nie je jediným riešením situácie, o ktorom hovoril v piatok Ivan. V prípade, že extra bonus pre vodičov nezaberie dostatočne, v hre je aj nábor vodičov z Ukrajiny. „Už máme zazmluvnenú agentúru, ktorá tam monitoruje situáciu, prví vodiči z Ukrajiny prídu v nasledujúcich mesiacoch,“ dodáva a spresňuje, že z Ukrajiny by chceli prilákať až 200 nových kolegov. Od získania takéhoto vodiča až po jeho prvé sadnutie za volant na Slovensku však treba dlhší čas. „Preto chceme pracovať radšej s domácimi vodičmi,“ vyhlasuje šéf nemeckého prepravcu.

Arrive zostáva ešte päť pracovných dní, aby situáciu vyriešila. Takéto ultimátum dostala od župana Drobu. Prioritou sú najmä spoje, ktoré vozia deti do školy a ľudí do práce. Ak sa nepodarí novému prepravcovi zabezpečiť služby do vypršania ultimáta, kraj si začne uplatňovať sankcie. Tie sa môžu vyšplhať až na 30-tisíc eur za deň.

„Požadujeme okamžité riešenie, aby sa situácia dostala do normálu,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman a dodala, že župa bude uvažovať aj nad uplatňovanmí kompenzácií pre cestujúcich. „Boli to práve oni, ktorí najviac doplatili na ochromenie verejnej dopravy.“ V hre je napríklad zľava na cestovanie. Droba pritom opakuje, že návrat starého prepravcu nie je reálny. Pripomína, že Arriva vyhrala riadny tender a župa na blížiaci sa problém upozorňovala Úrad pre verejné obstarávanie.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #autobusy #BSK #Arriva #Slovak Lines