Tiché zdanenie oberá ľudí o eurá z výplaty. Môže to Matovičova revolúcia zastaviť? (+ tabuľky)

Každému zamestnancovi, ktorý si riadne plní svoje povinnosti voči štátu, zo mzdy pravidelne odchádza časť príjmu v podobe daní a odvodov. Z desiatich zarobených eur tak zaplatí až štyri eurá. Zmeny v prospech zjednodušenia systému navrhol v uplynulých dňoch minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Sľubuje, že novinky prinesú viac peňazí 99 percentám zamestnancov.

18.11.2021 08:37
žena, dane, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Okrem relatívne vysokých odvodov však ľuďom z výplat ukrajujú aj takzvané tiché dane. O čo ide? Zjednodušene povedané, odpočítateľné položky zo mzdy rastú pomalšie, ako rastú platy. Niekoľkí daňoví poradcovia upozornili Pravdu na to, že nie je jasné, či Matovičove návrhy tiché dane oslabia. Naopak, zdá sa, že sa nič nezmení.

V praxi to vyzerá takto. Predavačka Dana od roku 2015 zarába minimálnu mzdu. Tabuľkový mesačný plat sa jej do roku 2020 zvýšil z 380 na 580 eur. Kým však v roku 2015 platila daň z príjmu len niečo vyše piatich eur mesačne, v roku 2020 sa jej už z minimálnej mzdy každý mesiac odpočítavalo vyše 25 eur. V súčasnosti tak platí mesačne zhruba o 20 eur viac.

Pani Iveta pracuje ako vedúca prevádzky a zarába priemernú mzdu. Tá sa od roku 2015 zvýšila z 883 eur na 1 133 eur mesačne. Daň z príjmu pani Ivete pred šiestimi rokmi vychádzala zhruba 85 eur, vlani to bolo už takmer 117 eur za mesiac. Dnes teda platí mesačne o 32 eur viac. Oba príklady ukazujú, že v súčasnosti štát vôbec nemusí zvyšovať dane, aby vyberal viac – stačí mu len takto nastavený systém.

schody, nákupy, nákupné centrum, shopping centre, obchodný dom, obchod, eskalátor Čítajte viac Nový televízor? Kedysi štvrť roka práce, dnes ho máte "odrobený" za 11 dní. Aké boli nákupy v 89-tom oproti dnešku?

Pri zmenách, ktoré navrhuje Matovič, by mala mať nezdaniteľná suma po novom navyše klesajúcu tendenciu. "S rastúcim príjmom sa má znižovať a až pri príjme 1 111 eur by mala byť nulová,” vysvetľuje pre Pravdu audítorka a daňová poradkyňa Mária Sameková. Znamenalo by to, že navrhovaná rovná daň 19 percent zostane zachovaná, ale štát pritom od viac zarábajúcich ľudí vyberie viac peňazí. Bližšie detaily však minister zatiaľ nepredstavil.

Nezdaniteľná časť príjmu pre najchudobnejších však bude zachovaná. Začne sa na výške 357 eur. Pri tomto príjme v hrubom nebude daný zamestnanec platiť žiadnu daň. Nezdaniteľná suma bude však vo výške 357 eur len pri nízkom príjme a postupne sa bude znižovať, tak ako bude rásť hrubá mzda. A pri dosiahnutí hrubej mzdy 1 111 eur bude na odpočítanie nula. Pri príjme 1 111 eur a viac už bude, ak budú návrhy schválené, zamestnanec platiť 19-percentnú daň z celej sumy.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #platy #odvody #daňovo-odvodové zaťaženie