Matovič predstavil tretiu časť daňovej reformy. Firmám plánuje znížiť daň z 21 na 19 percent

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) chce firmám znížiť dane, zaplatiť to majú aj vyššie dane pre banky.

16.11.2021 14:06 , aktualizované: 15:59
Igor Matovič, dane Foto: ,
Minister financií Igor Matovič predstavuje daňovo-odvodovú revolúciu.
debata (210)

Tretí deň zo série predstavovania daňovej reformy bol vyhradený pre zdaňovanie firiem. Pre podnikateľov a firmy má priniesť podľa slov šéfa rezortu financií Igora Matoviča (OĽaNO) viac slobody. Jeho cieľom je preliať peniaze od bohatých firiem, teda aj štátnych, k malým a stredným podnikateľom.

Tretia časť reformy, teda zdaňovanie firiem, má tri časti.

Pre firmy plánuje Matovič zaviesť zníženie dane – z 21 na 19 percent. Ročne by to znamenalo výpadok v štátnom rozpočte na úrovni 273 miliónov eur.

Minister financií Igor Matovič predstavuje...
Minister financií Igor Matovič predstavuje...
+4Minister financií Igor Matovič predstavuje...

Šéf rezortu financií chce zaviesť tiež „flexibilné odpisy majetku“. Firmy by si mohli po novom dodatočne znížiť základ dane až o 50 percent tým, že ľubovoľne urýchli odpis produktívneho majetku.

Treťou novinkou pre podnikateľov má byť takzvané skupinové zdaňovanie. Týkať sa to má predovšetkým takých firiem, ktoré majú rovnakých majiteľov. V praxi sa majiteľ viacerých firiem môže rozhodnúť pre jedno zdanenie svojich firiem, ak si medzi nimi vysporiada zisky a straty.

Tieto tri opatrenia by mali stáť štátnu kasu približne pol miliardy eur.

Pozrite si tretiu časť Matovičovej reformy.
Video

Výpadok peňazí chce minister financií sanovať z viacerých zdrojov:

Zvýšením dane z dividend chce získať 26 miliónov eur. Zavedením e-faktúry by mohlo podľa návrhu priniesť 127 miliónov eur. Zavedenie e-faktúr je niečo ako bolo zavedenie e-kasy. Matovič tvrdí, že podobne je to zavedené aj v Maďarsku, kde sa im to osvedčilo. Tretím zdrojom financovania sú vyššie dane pre banky a oligo/monopoly. „Nepotešíme bohatých,“ hovorí na margo vyšších daní pre banky minister financií, podľa ktorého ho čakajú rokovania s bankovým sektorom. Opatrenia proti podvodom by mohli priniesť navyše 60 miliónov eur a „dynamické efekty“ 100 miliónov eur.

Matovič vyhlásil, že predstaví ešte ďalšie dve zmeny – pre živnostníkov a v oblasti stravovania – na samostatných tlačovkách.

Systém pre živnostníkov chce upratať, podľa neho tam je „bordel“. Podľa neho bude jedna skupina živnostníkov veľmi spokojná a druhá menej spokojná.

S jeho reformou súhlasí koaličná Sme rodina a strana Za ľudí, no očakáva odpor a „sabotovanie“ zo strany iného koaličného partnera – Sloboda a Solidarita.

Igor Matovič predstavuje druhú časť odvodovej reformy - zdaňovanie práce. Čítajte viac Matovič predstavil druhú časť revolúcie. Zarobiť viac má 99 percent ľudí, pomôže jedna daň a jeden odvod

© Autorské práva vyhradené

210 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #reforma #živnostníci #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma