Firmy sa púšťajú do väčšieho počtu náborov nových ľudí. Zverejňujú rekordne veľa ponúk

Zamestnávatelia na Slovensku uverejnili v októbri 28 523 pracovných ponúk. Je to zhruba o 40 viac ako v septembri. Vyplýva to z analýzy portálu Profesia.sk, ktorá potvrdila, že hoci vlani bolo v tomto období na Slovensku menej nakazených, firmy sa púšťajú do väčšieho počtu náborov nových ľudí.

15.11.2021 09:22
pracovný pohovor, interview, uchádzači, čakanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V októbri tohto roka uverejnili až o 11-tisíc ponúk viac ako v rovnakom období vlani. Október 2021 navyše priniesol zatiaľ najviac ponúk za 24 rokov fungovania Profesie. Pre tento mesiac bol doteraz rekordný počet inzerátov z roka 2017. Firmy vtedy uverejnili 23 902 pracovných inzerátov.

SR Košice odborári OZ KOVO zhromaždenie mzdy KEX Čítajte viac Ekonómovia: Rast platov naberie na obrátkach. Na vrchole pyramídy je opäť kandidát, tvrdí personalista

Cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Práve odvetvie, ktoré sa s pandémiou spomína azda najčastejšie, je podľa Profesie tým, kde spoločnosť vidí najväčší medziročný nárast v počte ponúk.

Aké množstvo ponúk uverejnili firmy v októbri. Foto: Profesia.sk
Aké množstvo ponúk uverejnili firmy v októbri. Aké množstvo ponúk uverejnili firmy v októbri.

Oproti roku 2020 stúpol počet inzerátov takmer štvornásobne. Najväčší medziročný nárast bol najmä pri pozíciách ako čašník, barman a kuchár. Počet ponúk rástol výrazne aj v oblasti personalistiky, zákazníckej podpory, marketingu a umení a kultúre. Vo všetkých prípadoch stúpol počet ponúk zhruba dvojnásobne. Jediným sektorom, kde portál Profesia.sk pozoruje medziročný pokles, je textilný, kožiarsky a odevný priemysel. Zamestnávatelia uverejnili v októbri 79 ponúk. To je o 15 menej ako minulý rok.

úradníci, právnici, notebook, nepríjemné prekvapenie, práca, Vianoce, problém Čítajte viac Spustila pandémia vlnu výpovedí a zmenu zamestnaní? Ľudia už vnímajú prácu inak, zhodujú sa odborníci

Porovnanie s predošlými rokmi prezrádza, že v ponuke práce sa čoraz častejšie objavujú požiadavky na vysokoškolské vzdelanie. V októbri tohto roka bola univerzita podmienkou v 18,2 percenta ponukách. Naopak, oproti minulému roku klesol podiel ponúk s požiadavkou na stredoškolské vzdelanie bez maturity. Kým vlani sa vyžadoval tento stupeň vzdelania v takmer 42 percentách ponúk, dnes ide o 39,7 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Profesia.sk