Pokračovanie článku: Matovič predstavil prvú časť daňovo-odvodovej revolúcie. Pracujúci rodič môže dostať až 200 eur na dieťa

200 eur na dieťa

Podľa návrhu môže dostať pracujúca rodina až 200 eur mesačne. V prípade rodiny, kde sú rodičia nepracujúci, to bude o sto eur menej. Celkový príspevok sa delí na štyri základné časti. Prvou časťou sú takzvané prídavky na deti, ktoré sa majú týkať všetkých. V súčasnosti je prídavok na dieťa na úrovni 25,50 eura. Po novom by sa výška príspevku na deti do 18 rokov zvýšila na 30 eur mesačne. Nad 18 rokov by išlo o sumu 50 eur a dostávali by ju aj študenti vysokých kôl do skončenia denného štúdia. Po novom by toto opatrenie stálo štátny rozpočet o 105 miliónov eur viac.

Druhou časťou podpory pre rodiny sú takzvané služby deťom. Cieľom tejto podpory je to, aby deti mohli vo väčšej miere navštevovať rôzne krúžky, doučovania, ale aj galérie či fitnesscentrá. V súčasnosti ide na takúto formu podpory približne 12 eur a po novom by to mohlo byť až 70 eur na deti od troch do 18 rokov. Minister financií upozornil na to, že peniaze by sa posielali na kartu. Pôjde teda o účelovo viazané peniaze, kde si dieťa môže čerpať peniaze z karty na rôzne služby. Takáto karta by mohla podľa Matoviča vyzerať ako jednoduchá aplikácia, do ktorej sa môžu prihlásiť tak rodičia, ako aj poskytovatelia služieb. „Bude to fungovať na princípe virtuálneho trhu, kde budú mať poskytovatelia vlastné hodnotenie,“ priblížil spôsob fungovania aplikácie Matovič.

Zatiaľ čo v súčasnosti ide na takúto formu podpory 120 miliónov eur ročne, po schválení návrhu by to bolo o vyše pol miliardy eur viac. Analytik Útvaru hodnoty za peniaze Tomáš Hellebrandt si vie ťažko predstaviť, ako sa v takomto systéme bude orientovať rodič vo vylúčenej komunite, ktorý nemá ani pitnú vodu a kanalizáciu, nieto ešte prístup na internet. „A čo ponuka aktivít v zabudnutých regiónoch a hladových dolinách?“ pýta sa ekonóm.

Tretia forma podpory je daňový bonus, ktorý by mohli využiť len pracujúci rodičia. Dnes, v závislosti od výšky príjmu, si rodičia uplatňujú daňový bonus na úrovni od 23 do 46 eur. Po novom by mohli na dieťa do 18 rokov získať až 70 eur. Dopad návrhu zmien na štátny rozpočet by bol v tomto prípade vo výške 269 miliónov eur.

Poslednou formou podpory je rekreačný bonus, ktorý by mohli využiť taktiež pracujúci rodičia. V súčasnosti je výška príspevku približne šesť eur a po novom by sa mohla zvýšiť približne o 14 eur. Finančný príspevok by tak dostávali rodičia detí do 18 rokov na to, aby ich ratolesti mohli navštevovať školu v prírode či lyžiarsky výcvik. Podľa Matoviča bude mať táto forma podpory priaznivý vplyv aj na domáci cestovný ruch. „Na podporu cestovného ruchu navrhujeme dať až 321 miliónov eur namiesto súčasných 67 miliónov eur,“ uviedol šéf rezortu financií.

Ak si všetky tieto štyri podporné opatrenia rozmeníme na drobné, tak 200 eur mesačne môžu dostať pracujúci rodičia. Celková suma by bola zložená z prídavku na dieťa v hodnote 30 eur, služby deťom za 70 eur, daňový bonus opäť vo výške 70 eur a v neposlednom rade rekreačný bonus v hodnote 30 eur. Na druhej strane pre rodičov bez zamestnania bude výška príspevku na dieťa v objeme 100 eur, teda prídavok na dieťa v hodnote 30 eur a služby deťom v hodnote 70 eur.

+6
Prídavok na dieťa. Minister financií Igor Matovič Foto: Lubos Pilc
Igor Matovič ďaňová revolúcia Prídavok na dieťa. Minister financií Igor Matovič

© Autorské práva vyhradené

633 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma