Šéfka všetkých plánov obnovy Slovensku: Nemôžete si povedať, že niečo je ťažké, tak to nejdeme robiť. Peniaze vám potom prepadnú

Prvá fáza, a to vytvorenie plánu obnovy, je za nami. Teraz Slovensko čaká ešte dôležitejšia časť, a to implementácia jednotlivých cieľov. Ak nebudú reformy, neprídu ani peniaze z Európskej únie (EÚ). Harmonogram je presne stanovený, a preto treba konať rýchlo. To je posolstvo, ktoré v stredu odovzdala slovenskej verejnosti generálna riaditeľka SG Recover z Európskej komisie Céline Gauerová.

11.11.2021 18:39
Generálna riaditeľka Pracovnej skupiny... Foto:
Na snímke generálna riaditeľka Pracovnej skupiny Európskej komisie na podporu obnovy a odolnosti Céline Gauerová počas tlačovej konferencie ku Konferencii Plán obnovy pre budúce generácie 11. novembra 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian
debata (26)

Slovenský plán obnovy je podľa „šéfky všetkých plánov obnovy v EÚ“ veľmi ambiciózny. Gauerová prišla do Bratislavy, aby podporila politikov v reformách. „Realizujte, realizuje, realizujte,“ vyzvala. Proces realizovania jednotlivých míľnikov bude podľa nej ťažký, no je potrebné ho zrýchliť. Ubezpečila, že z Bruselu budú slovenskú vládu podporovať, ako sa to bude dať.

počítanie, rozmýšľanie, energia, rekonštrukcia, plánovanie Čítajte viac Blíži sa masívna obnova rodinných domov. Ľudia môžu dostať na prerábky takmer 17-tisíc

Upozornila tiež na skutočnosť, že zmluva a prostriedky sú viazané na špecifické projekty. Ak chce Slovensko získať platbu, je potrebné dokázať, že to, čo si krajina naplánovala, aj splní. Okrem toho pripomenula, že plán obnovy neumožňuje Slovensku meniť reformy a presúvať prostriedky medzi kapitolami či do ďalších rokov. „Nemôžete si povedať, že niečo je ťažké, tak to nejdeme robiť. Je to súčasťou zmluvy, na ktorej ste sa dohodli so zvyškom Európskej únie a jednoducho tak sa to musí udiať. Pokiaľ sa vám nepodarí minúť peniaze v danom čase, tak budú stratené,“ vyhlásia rázne Gauerová.

Prioritami je školstvo a zdravotníctvo

„Dôležitá bude realizácia, a to nás teraz čaká, je to príležitosť zmeniť Slovensko,“ uviedol premiér Eduard Heger v príhovore na stredajšej konferencii. Priority sú podľa neho jasne stanovené, a to sú školstvo a zdravotníctvo. „Vzdelávaním chceme pripraviť študentov na pracovný trh, chceme zabrániť tomu, aby odchádzali do zahraničia. Chceme, aby našli uplatnenie na Slovensku,“ povedal. Na margo druhej priority, teda zdravotníctva, povedal, že o ňom dlho vedeli, že chátra a pandémia ho vyzliekla donaha. „Na reformu sú nadviazané aj veľké investície a práve zdravotníctvo tieto investície potrebuje,“ dodal.

204085664 282959436847504 3533270996985306657 n 1 Čítajte viac Von der Leyenová prišla do Bratislavy schváliť slovenský plán obnovy. Čo sme museli splniť?

„Pri implementácii plánu obnovy sa stretávame so strachom a s nedôverou ľudí,“ povedal premiér. Podľa neho ľudia už 15 rokov neokúsili reformy a je preto prirodzené, že sa boja zmeny. „Ľuďom chceme ukázať, že nie je dôvod na strach,“ dodal Heger a prisľúbil, že ľuďom v regiónoch budú reformy vysvetľovať. Tie reformy sú podľa neho hlavne pre nich. „Práve v regiónoch sa budú stavať škôlky, domovy sociálnych služieb, renovovať školy či stavať cyklotrasy,“ opísal pozitíva peňazí z plánu obnovy premiér.

Čaká nás kľúčový rok

Rok 2022 bude podľa generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívie Vašákovej kľúčový. V súčasnosti dokončujú systém implementácie a nastavujú jasné pravidlá. Treba splniť jednotlivé míľniky, to otvorí Slovensku dvere k tomu, aby mohlo čerpať postupne 1,3 miliardy eur. „Do roku 2022 musíme dodať to, k čomu sme sa zaviazali. Treba splniť sadu míľnikov, teda reformu vysokých škôl, výdavkové stropy, transformáciu Slovenskej akadémie vied či súdnu mapu,“ opisuje situáciu Vašáková. Len vtedy môže Slovensko podľa nej dostať peniaze z EÚ. Žiadosti o platbu z fondu obnovy plánuje Slovensko predkladať Európskej komisii dvakrát ročne. Prvá žiadosť má teda odísť zhruba na jar 2022, treba k nej však splniť 14 míľnikov, väčšinu do konca tohto roka. Podľa Vašákovej už je splnených 11 míľnikov.

Plán má priniesť vyššiu kvalitu života, ktorú pocítia regióny po celom Slovensku. Sú to práve ľudia z regiónov Slovenska, ktorí sa obávajú toho, či pocítia pozitívne zmeny z plánu obnovy. Vášáková ubezpečuje, že peniaze pôjdu aj cez samosprávy. „Až 1,3 miliardy pôjde priamo cez samosprávy, teda peniaze pôjdu priamo do školského systému, zdravotníctva či na budovanie cyklotrás,“ vymenúva. Podľa nej ľudia pocítia pozitívne zmeny aj tým, že z plánu obnovy pôjdu peniaze aj na obnovu rodinných domov. Bude sa to podľa Vašákovej týkať až 30-tisíc rodinných domov, ktoré budú rozmiestnené po celom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #plán obnovy