Pokračovanie článku: Slovensko potrebuje akútne viac IT špecialistov. Pomôcť má aj 70 miliónov z Plánu obnovy

Takisto hovorila o cieli EÚ mať gigabitovým pripojením pokryté všetky domácnosti a 5G sieťou pokryté všetky obývané oblasti. Aktuálne je na Slovensku pokrytých 50 % domácností gigabitovým pripojením. Sieť 5G je zatiaľ iba v začiatkoch. Pi rozvoji digitálnych služieb je však podľa nej konektivita veľmi dôležitá.

Cieľom je tiež zdvojnásobiť podiel EÚ na svetovej výrobe polovodičov na 20 %. V tomto by podľa ministerky mohlo Slovensko prispieť k budovaniu európskej strategickej autonómie. Vyzdvihla aj dôležitosť výskumu a vývoja.

Ambíciou EÚ je podľa Remišovej tiež zvýšiť podiel podnikov, ktoré využívajú cloudové služby, analýzu veľkých dát a umelú inteligenciu. Cloud na Slovensku v súčasnosti využíva 18 % podnikov a umelú inteligenciu len 15 %.

Ministerka vo svojom príhovore zdôraznila aj úspechy Slovenska v rámci vývoja aplikácií. Napríklad aplikáciu na zobrazovanie COVID preukazov Green Pass vyhodnotil súkromný sektor ako druhú najlepšiu. „Málokedy sa stáva, že sa štát v oblasti digitálnych technológií umiestni na vysokých miestach,“ podotkla Remišová. Nadviazala aj na globálnu kyberbezpečnostnú súťaž Guardians, v ktorej prvé miesto získala slovenská kyberbezpečnostná spoločnosť a na druhom mieste sa umiestnil tím zamestnanca Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES). Je to podľa nej potvrdením toho, že aj v štátnej správe pracujú kvalitní odborníci.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #IT #digitálne zručnosti #remišová