Slovensko potrebuje akútne viac IT špecialistov. Pomôcť má aj 70 miliónov z Plánu obnovy

Ak chce byť Európa, a teda aj Slovensko, najlepšia v digitalizácii, tak potrebuje ľudský kapitál, čiže získať a udržať si talenty. Vyzdvihla to vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) vo svojom príhovore na medzinárodnej konferencii ITAPA. V súčasnosti je v EÚ takýchto špecialistov necelých 8,5 milióna, na Slovensku ich je 105-tisíc.

08.11.2021 11:15
Veronika Remišová Foto:
Veronika Remišová.
debata (4)

Cieľom Európskej únie (EÚ) do roku 2030 je pritom mať až 20 miliónov špecialistov v oblasti informačno-komunikačných technológií (IKT).

„Je to výzva aj pre nás, aj pre celú EÚ neustále pracovať na generovaní a budovaní atraktívneho prostredia na udržanie a prilákanie talentov v tomto sektore," poznamenala Remišová s tým, že nedostatku IT špecialistov čelí súkromný sektor aj štátna správa.

V tomto kontexte ministerka upozornila na dôležitosť reformy vysokého školstva. Dôležitá je však podľa nej aj aktívnejšia podpora zvyšovania príležitostí v IT, špeciálne napríklad pri záujme dievčat a žien o IT odbory. „Je pravda, že dosahy týchto krokov a reforiem budeme vidieť až v dlhodobejšom horizonte," poznamenala Remišová.

seniori, manželia, úsmev, mávanie, videohovor, notebook Čítajte viac Seniori dostanú tablety a smartfóny zdarma. Podmienkou je prihlásiť sa na kurz od štátu

Ministerka vyzdvihla aj potrebu zlepšovania digitálnych zručností, najmä pri znevýhodnených kategóriách obyvateľstva, ako sú seniori. Na nich myslí aj plán obnovy, z ktorého by malo ísť zhruba 70 miliónov eur na zlepšenie digitálnych zručností dôchodcov. Cieľom EÚ je, aby 80 % občanov do roku 2030 disponovalo aspoň základnými zručnosťami. Na Slovensku toto spĺňa zatiaľ 54 % populácie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #IT #digitálne zručnosti #remišová