Prezidentka podpísala novely zákonov o výbere mýta, pracovnom čase v doprave i o dráhach

Vymáhanie neuhradených cestných poplatkov v Európskej únii bude jednoduchšie. Pravidlá vysielania vodičov v cestnej doprave v rámci Európskej únie sa zjednotia.

05.11.2021 15:04
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (1)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala v piatok spolu s viacerými zákonmi aj novely zákonov v oblasti dopravy – o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií, o organizácii pracovného času v doprave a tiež o dráhach. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Novela zákona o výbere mýta umožňuje zjednodušenie vymáhania neuhradených cestných poplatkov v Európskej únii. Nová legislatíva má v súlade s príslušnými európskymi smernicami zabezpečiť elektronické vzájomné prepojenie cestného mýtneho systému v rámci EÚ a tým aj uľahčiť cezhraničnú výmenu informácií o neuhradenom cestnom mýte v inom členskom štáte. Zmeny nadobudnú účinnosť začiatkom decembra. Novela preberá európsku smernicu z 19. marca 2019 o intero­perabilite elektronických cestných mýtnych systémov a uľahčení cezhraničnej výmeny informácií o neuhradenom cestnom mýte v EÚ. Tá je výsledkom celoeurópskeho úsilia najmä o uľahčenie interoperability pri výbere cestných poplatkov a náležité vymáhanie neuhradených poplatkov za použitie cestnej infraštruktúry v inom členskom štáte, a to najmä mýta, diaľničnej známky, poplatkov za použitie mosta, tunela, či trajektu.

Meander Oravice, wellness Čítajte viac Cítime sa byť podvedení, odkazujú majitelia prevádzok vláde. Od pondelka prechádzajú na predaj cez okienko

Pravidlá vysielania vodičov v cestnej doprave v rámci Európskej únie sa zjednotia. Novela zákona o organizácii pracovného času v doprave, ktorá nadobudne účinnosť 1. februára 2022, prevezme európsku smernicu z 15. júla 2020, upravujúcu pravidlá vo vzťahu k smerniciam pre vysielanie vodičov v cestnej doprave. Zároveň sa zabezpečí vykonanie európskeho nariadenia, pokiaľ ide o minimálne požiadavky na maximálne denné a týždenné časy jazdy, minimálne prestávky a čas denného a týždenného odpočinku, ako aj polohy cez tachografy.

Medzinárodná doprava v tranzite cez územie členského štátu nepredstavuje vysielanie. Úprava tiež určuje, ktoré dopravné činnosti majú výnimku z pravidiel vysielania, a to najmä v súvislosti s bilaterálnymi prepravami medzi členskými štátmi EÚ. Kabotážna preprava bude považovaná za vysielanie. Informácie a doklady k vysielaniu sa budú vymieňať cez informačný systém o vnútornom trhu, ktorý je už v súčasnosti využívaný na spoluprácu medzi členskými štátmi a Európskou komisiou.

Novela zákona o dráhach upravuje ustanovenia o poverovaní právnických osôb na vykonávanie posudzovania zhody s vnútroštátnymi predpismi v prípade, ak základné požiadavky na posúdenie vhodnosti subsystému nie sú obsiahnuté v technických špecifikáciách interoperability. Odstraňuje sa dvojaké oprávňovanie právnických osôb na vykonávanie postupov posudzovania zhody s vnútroštátnymi predpismi, ktoré má v súčasnosti formu poverenia vydávaného ministerstvom dopravy a zároveň autorizácie udeľovanej Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Novela o dráhach nadobudne účinnosť 1. decembra 2021.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #zákony #prezidentka